Τι προβλέπει το 3ετές σχέδιο δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών
Το σχέδιο δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών για τα έτη 2019-2021 παρουσίασε σήμερα, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), Σωκράτης Φάμμελος.
Το σχέδιο περιλαμβάνεται στη θεσμοθετημένη από τον Νοέμβριο 2018 Εθνική Στρατηγική για τα Δάση. Σύμφωνα με αυτό, σε διυπουργική συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το ΥΠΕΝ προχωρά στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας.
Η χρηματοδότηση του έργου για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 140.000.000 ευρώ και αφορά τόσο πόρους, που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών για τους τακτικούς προϋπολογισμούς του ΥΠΕΝ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όσο και από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το ανθρώπινο δυναμικό περιλαμβάνει την πρόσληψη 200 μονίμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την πρόσληψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε με συμβάσεις έργου, είτε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Οι επιστήμονες αυτοί θα απασχοληθούν τόσο στο θέμα των διαχειριστικών μελετών των δασών της χώρας, όσο και στην εκτέλεση αυτών των έργων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η βασική καινοτομία του σχεδίου δράσης είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία τεχνικών εργαλείων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη μικτή ζώνη δάσους-κατοικίας. Ο άξονας αυτός θα χρηματοδοτηθεί με 1.130.000 ευρώ, για να γίνει εντοπισμός των περιοχών δασών-κατοικιών άμεσης προτεραιότητας (hot spots), να δημιουργηθούν ειδικά σχέδια πρόληψης για τη ζώνη αυτή, να εφαρμοσθούν αυτά πιλοτικά σε τρεις περιοχές της χώρας και στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν. Παράλληλα, προβλέπεται χρηματοδότηση και δράση για την εκπαίδευση της κοινωνίας και τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο.
Για την πρόληψη πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα, δημιουργούνται με σύγχρονα εργαλεία τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών νέες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών δασών και σχέδια αντιπυρικής προστασίας, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση της καύσιμης ύλης και του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών. Η διαχείριση των δασών συμβάλλει ταυτόχρονα και στην παραγωγή δασικών προϊόντων (τεχνικής ξυλείας και καυσόξυλων) για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και λοιπών φορέων της οικονομίας.
Τις επόμενες ημέρες το σχέδιο δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών θα δημοσιευτεί ως υπουργική απόφαση σε ΦΕΚ.