«Παιχνίδια» Ζάεφ γύρω από τη «μακεδονική γλώσσα»
Στο ζήτημα περί «μακεδονικής γλώσσας», που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το ενδεχόμενο αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και για το οποίο είχε κάνει λόγο προ εβδομάδων δημοσίευμα του BBC, αναφέρθηκε την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε συνέντευξη του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας Mia, ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας ανέφερε πως «η συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο γεγονός είναι ότι η "μακεδονική γλώσσα" έχει γίνει αποδεκτή στη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Η "μακεδονική" γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας. Αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επικαλούμενος δε το πνεύμα της καλής γειτονίας και της φιλίας, ανέφερε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων.«Αυτό μου εξήγησε και ο Ντιμιτρόφ, και του απάντησα ότι τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που κουβαλάμε στην καρδιά και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του πρακτορείου για το αν αποτελεί πρόβλημα να λέμε ότι ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει απαντήσει αν στο έδαφός της ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της γείτονος.