Ο μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας αντέγραψε πρακτικές του ISIS
Πρακτικές του ISIS αντέγραψε ο Μπρέντον Τάραντ, εκ των ενορχηστρωτών και δραστών του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους, τραυμάτισε 48 (20 εκ των οποίων σοβαρά) και έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως δήλωσε ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ, ότι η επίθεση που μετέδωσε «live» o 28χρονος Αυστραλός, έχει πολλές ομοιότητες με αυτές που πραγματοποιούν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους για να προκαλέσουν την προσοχή της Δύσης.
Τις τελευταίες ώρες τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, πρωτίστως της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, σκαλίζουν το παρελθόν του 28χρονου νεοναζί, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς οδηγήθηκε σε μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία.
Το προφίλ του; Φανατικός ακροδεξιός, από οικογένεια της εργατικής τάξης της Αυστραλίας, πολυταξιδεμένος αλλά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, λάτρης της γυμναστικής και με αστείρευτο μίσος απέναντι στους μουσουλμάνος και σε ό,τι θεωρούσε πως απειλούσε τον «πολιτισμό» του.
Ο ίδιος, στο ανατριχιαστικό, πολυσέλιδο μανιφέστο που δημοσίευσε, περιέγραψε τον εαυτό του ως εξής: «Απλά ένας συνηθισμένος Λευκός άνδρας, 28 ετών. Γεννηθείς στην Αυστραλία, σε μια οικογένεια χαμηλού εισοδήματος της εργατικής τάξης».
Όπως επιβεβαιώνεται, ο Τάραντ μεγάλωσε στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, ενώ η οικογένεια του Τάραντ έχει ρίζες από το Ηνωμένο Βασίλειο (Ιρλανδία, Σκωτία και Αγγλία).
Ο πατέρας του ήταν αθλητής του τρίαθλου και πέθανε το 2010, σε ηλικία 49 ετών, από καρκίνο.
Η γυμναστική, τα ταξίδια και η αποστροφή για τη μόρφωση
Σύμφωνα με το ABC News, ο Τάραντ γυμναζόταν από νεαρή ηλικία ενώ το 2009 έως το 2011 εργάστηκε ως γυμναστής σε γυμναστήριο.
Η υπεύθυνη του γυμναστηρίου, Τρέισι Γκρέι δήλωσε στο ABC ότι «ήταν πολύ αφοσιωμένος στη διατροφή και στη γυμναστική, πολύ περισσότερο από τους άλλους. Περνούσε πολλές ώρες στο γυμναστήριο, σήκωνε πολλά βάρη. Σχεδόν μεταμόρφωσε το σώμα του».
Η Γκρέι ανέφερε ότι δεν μιλούσε για πολιτικά ζητήματα μαζί του, τονίζοντας, ωστόσο, ότι έδειχνε να μην τον ενδιαφέρουν ούτε το σχολείο ούτε το πανεπιστήμιο.
Ο ίδιος, κατά την Τρέισι Γκρέι, έλεγε ότι σχεδίαζε να βγάλει λεφτά μέσω ανταλλαγής Bitcoin.
Αμέσως μετά τη σύντομη θητεία του ως γυμναστής, ο Τάραντ αποφάσισε να ταξιδέψει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξετάζουν οι Αρχές, ο Μπρέντον Τάραντ επισκέφθηκε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα, αλλά και ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Η ύποπτη επίσκεψη στη Βουλγαρία
Τον Νοέμβριο του 2018 ο Τάραντ φέρεται ότι επισκέφθηκε τη Βουλγαρία.
Οι Αρχές της Βουλγαρίας ερευνούν τα κίνητρα της επίσκεψής του.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο αρμόδιος εισαγγελέας της Βουλγαρίας θα ερευνήσει αν τα κίνητρα που είχε παρουσιάσει -είχε πει ότι ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών- ευσταθούν ή είχε άλλους στόχους.
Απαντώντας σε σχετικές αναφορές ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι «ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει σχέση με εμάς».
Τα πρώτα σημάδια
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας αναζητούν τη διαδρομή του Τάραντ και στο διαδίκτυο, καθώς έχουν εντοπίσει ίχνη του στο 8chan.
Πρόκειται για ένα «κανάλι» - ιστοσελίδα που φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα φασιστών και νεοναζί, με σκοπό να έρθουν σε επαφή και να σχηματίσουν δεσμούς.
Σε εκείνη την ιστοσελίδα, λίγο πριν το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, εμφανίστηκε μια ανώνυμη ανάρτηση που προειδοποιούσε για «επίθεση κατά των εισβολέων».
Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αργότερα, προστέθηκε ο σύνδεσμος (link) για το προφίλ στο Facebook απ’ όπου μεταδόθηκε η φρίκη στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας.
Άλλες μαρτυρίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, παρουσιάζουν τον Τάραντ ως φανατικό βίαιων βιντεοπαιχνιδιών, όπως το Fortnite.
Η μεθοδολογία «αλά Ισλαμικό Κράτος»
Όσο οξύμωρο και να ακούγεται, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι ο Τάραντ να αντέγραψε τη μεθοδολογία ισλαμιστών τρομοκρατών.
Αυτό το σενάριο υποστήριξε, μιλώντας στο CBS, ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
Όπως εξήγησε ο Μίλερ, «είναι φανερό ότι οι νεοφασιστικές ομάδες, όσοι είναι υπέρμαχοι της Λευκής ανωτερότητας, δανείζονται μεθόδους από το “εγχειρίδιο” του Ισλαμικού κράτους. [...] Αυτή η τακτική, της ζωντανής μετάδοσης, είναι μια μέθοδος του Ισλαμικού Κράτους. Λένε “αφού θα κάνουμε ένα μακελειό με τόσες απώλειες, πρέπει να το δείξουμε στα social media”» προσέθεσε ο Τζον Μίλερ.
Η σφαγή στο Κράισττσερτς
Τα τρομακτικά γεγονότα στη Νέα Ζηλανδία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους, σε δυο διαφορετικά τζαμιά, 49 άνθρωποι -μεταξύ αυτών τουλάχιστον ένα παιδί- και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη μουσουλμάνοι.
Οι 40 νεκροί είναι από το τέμενος Αλ Νουρ, το μεγαλύτερο στη Νέα Ζηλανδία, και οι άλλοι 9 στο τζαμί του Λίτγουντ.