Άνοιξε ο Ασκός... - Ο Τραμπ και τα νέα εμπορικά «μέτωπα»
Νέες εμπορικές μάχες... προαναγγέλλει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του από το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι «η Τουρκία και η Ινδία δεν θα χαρακτηρίζονται ως «ωφελούμενες αναπτυσσόμενες χώρες», υπό το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (GSP) της Ουάσιγκτον, που παρέχει σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες πρόσβαση χωρίς δασμούς στην αμερικανική αγορά για κάποιες εξαγωγές τους.
Όπως σημειώνει το Reuters, υπό το παραπάνω πρόγραμμα, η Ινδία μπορεί να εξάγει προϊόντα αξίας μέχρι και 5,6 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, χωρίς φόρους.
Ο Τραμπ, που έχει δεσμευτεί στην περικοπή των εμπορικών ελλειμμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει επισημάνει στην Ινδία ότι οι δασμοί της είναι υψηλοί.
«Κάνω αυτό το βήμα επειδή, μετά από εντατική δέσμευση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης της Ινδίας, διαπίστωσα ότι η Ινδία δεν διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα παράσχει δίκαιη και εύλογη πρόσβαση στις αγορές της χώρας», σημειώνει σε επιστολή του προς το Κογκρέσο και την κυβέρνηση της Ινδίας.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ινδία έχει ωφεληθεί περισσότερο από όλες τις χώρες λόγω του προγράμματος «Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων» (GSP). Ο τερματισμός της συμμετοχής της σε αυτό θα ήταν η πιο τιμωρητική δράση από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ την προεδρία, το 2017.
Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ σημείωσε ότι η απομάκρυνση της Ινδίας από το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (GSP) δεν θα υλοποιηθεί για τουλάχιστον 60 ημέρες μετά τις ειδοποιήσεις και θα πραγματοποιηθεί μέσω προεδρικής διακήρυξης.
Στόχος του GSP είναι η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες με τη δημιουργία εσόδων, μέσω του διεθνούς εμπορίου και της αδασμολόγητης πρόσβασης των προϊόντων τους στις άλλες αγορές.
Τα αγροτικά, τα θαλάσσια και τα βιοτεχνικά προϊόντα της Ινδίας αναμένεται να δεχθούν πλήγμα από την κίνηση. Η προνομιακή εμπορική αντιμετώπιση έφερε την Ινδία σε «ετήσιο όφελος» μόλις 190 εκατ. ευρώ, σημειώνει από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας Anup Wadhawan.
Η απόφαση για την Τουρκία έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναθεώρηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα, τον Αύγουστο, λίγο μετά την κορύφωση της κόντρας για την απελευθέρωση του Αμεριακανού πάστορα. Οι εντάσεις συνεχίστηκαν με τις διαφωνίες για την αμερικανική απόσυρση από τη Συρία και τα σχέδια της Τουρκίας για αγορά αντιαεροπορικού συστήματος από τη Ρωσία.
Σε δήλωσή του, το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ σημειώνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από το πρόγραμμα GSP λόγω «της αύξησης του κατά κεφαλή ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, της μείωσης των ποσοστών φτώχειας και της διαφοροποίησης των εξαγωγών».
Η απομάκρυνση της Τουρκίας θα πλήξει μόνο ένα μικρό μέρος των εξαγωγών της χώρας. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν 1,16 δισ. δολάρια από την Τουρκία υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο το 2017, ενώ οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας για το έτος ήταν 157 δισ. δολάρια.