Φοβάται η Μέι τους Τόρις και ο Κόρμπιν την ΕΕ, για το Brexit
Περιδίνησης συνέχεια παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, με το τοπίο να γίνεται ολοένα και πιο θολό για τις ηγεσίες των Τόρις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς περνούν οι μέρες για την 29η Μαρτίου, το ορόσημο που έχει συμφωνηθεί αρχικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποχώρηση της χώρας από το γκρουπ των «27».
Το νέο στοιχείο που έχει θέσει νέα ερωτηματικά στους πολιτικούς αναλυτές σε Λονδίνο και Βρυξέλλες είναι η πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών να υποστηρίξει ένα νέο δημοψήφισμα για το εάν το ΗΒ θα αποχωρήσει ή ό χι από την Ένωση, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Σε αναζήτηση ισορροπιών
Αυτή η κίνηση έχει πολλές αναγνώσεις, με την μάλλον πιο λογική να κάνει λόγο πως πρόκειται για ένα μέτρο ώστε να ανακοπεί η αποχώρηση στελεχών από το κόμμα των Εργατικών (την περασμένη εβδομάδα 8 βουλευτές ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίηση τους από την κοινοβουλευτική ομάδα). Ο -θεωρούμενος ως ευρωσκεπτικιστής- Κόρμπιν αναγκάστηκε να προχωρήσει στη στήριξη του δημοψηφίσματος ως πράξη καλής θέλησης προς την φιλο-ΕΕ πλευρά του κόμματος ώστε να αποφύγει και άλλες διαρροές από τα στελέχη του.
Ωστόσο, με αυτή την κίνηση, η ηγεσία των Εργατικών κινδυνεύει να γυρίσει την πλάτη της σε μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του κόμματους που τάχθηκαν και συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης του ΗΒ από την ΕΕ, ειδικότερα σε μια περίοδο που σειρά δημοσκοπήσεων θέλει τους Εργατικούς να κοντράρουν στα ίσα ή ακόμα και να ξεπερνούν τους Τόρις.
Το... μπέρδεμα που επικρατεί εντός των Εργατικών για τη στήριξη στο δεύτερο δημοψήφισμα φάνηκε και από τα όσα ανέφερε την Τρίτη ο «σκιώδης» υπουργός του κόμματος για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος θέλησε από τη μια να στηρίξει την επιλογή του Κόρμπιν, αλλά από την άλλη δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση για το εάν το κόμμα του θα προτιμούσε να κατέλθει σε πρόωρες εκλογές με «σημαία» την παραμονή στην ΕΕ.
Μιλώντας στο BBC, ο Στάρμερ ανέφερε πως «δεν ξέρουμε ακόμα το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές... Όταν θα ξέρουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι εκλογές θα γίνουν, τότε θα μπορούμε να συντάξουμε και τις προτάσεις μας προς το βρετανικό λαό» είπε το στέλεχος των Εργατικών.
Παίζει «άμυνα» η Μέι
Στο κυβερνών κόμμα των Τόρις, τα όσα ανέφερε χθες η Τερέζα Μέι «διαβάζονται» ως μια ακόμα υποχώρηση της ίδιας προς την ομάδα των «σκλήρων» συντηρητικών και ως μια προσπάθεια της πρωθυπουργού να «μαλακώσει» τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων για να κερδίσει χρόνο κοιτώντας για νέες παραχωρήσεις από την πλευρά της ΕΕ στη συμφωνία του Brexit.
Πάντως, τα προβλήματα δεν σταματούν για την ίδια την πρωθυπουργό. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις τους επικεφαλής της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις, Τζέικομπ Ρις Μογκ, που τόνισε την Τρίτη πως ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του Brexit, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την συμφωνία της Μέι απλά για να αποφύγουν την παράταση του άρθρου 50, η οποία στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά, ούτε να βγάλει τη χώρα από την δύσκολη θέση. Αν ωστόσο, συμπλήρωσε, η καθυστέρηση αποτελεί μέρος σχεδίου για να καθυστερήσει συνολικά το Brexit, αυτό θα ήταν μεγάλη προδοσία.
Μέλη της ίδιας ομάδας, εκτίμησαν ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία μπορεί να συμβεί μόνο εάν το backstop εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία και στο τέλος του Ιουνίου (είναι ο εκτιμώμενος χρόνος μίας ενδεχόμενης παράτασης).
Και η ΕΕ;
Με βάση το παραπάνω αναβρασμό που επικρατεί στο Λονδίνο, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, χωρίς να δείχνουν πως δέχονται να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις προς την πλευρά των Βρετανών.
Σημειώνεται πως από την περασμένη εβδομάδα είναι ολοένα και περισσότερες οι διαρροές κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν για το ότι η Βρετανία θα μπορούσε να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου παρά το ότι το κείμενο της τωρινής συμφωνίας δεν περιέχει το συγκεκριμένο σενάριο. Από την πλευρά της ΕΕ είναι λογικό να διατηρείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοιχτό, καθώς θα έθετε σημαντικά προβλήματα στα βρετανικά κόμματα, που θα βρίσκονταν στην αμήχανη θέση να κατέλθουν σε μια προεκλογική διαδικασία - παρωδία, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να εκλέξουν ευρωβουλευτές που θα μετρήσουν μέρες στο Στρασβούργο.
Αλλά με βάση τα όσα έχουν συμβεί στην πολιτική σκηνή του ΗΒ τα τελευταία χρόνια, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται...