Δεν επαναρχίζει «ουσιαστικός διάλογος» για το Κυπριακό
Η διατήρηση σημαντικών διαφορών που δεν επιτρέπουν την επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα, Τρίτη, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφή Ακιντζί, παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ.
Μετά από τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Ακκιντζί ως προς τους όρους αναφοράς, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος.
Το θέμα είναι η εμμονή σε θέσεις. Έχουμε πει ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το θέμα ασφάλειας που περιλαμβάνει εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, παρουσία στρατευμάτων. Έχω αναπτύξει τις ιδέες μου όσον αφορά την αποκέντρωση εξουσιών, έτσι ώστε να ασκείται η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων εκεί και όπου ενδεχόμενα να παραβλάπτονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά όχι επί παντός επιστητού.
Έχω εγείρει θέματα που αφορούν ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που μολύνουν το κλίμα γενικότερα, όπως είναι οι παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από πλευράς Τουρκίας, τα Στροβίλια, η Δένεια και έχουμε κάνει εκτεταμένη συζήτηση όσον αφορά το θέμα της δικής μου πρότασης για αποκέντρωση εξουσιών. Ο κ. Ακκιντζί δεν απέκλεισε μια ανάλογη συζήτηση, αλλά επέμεινε ότι ακόμη και με την αποκέντρωση εξουσιών θα πρέπει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διατηρήσει το δικαίωμα της θετικής ψήφου για κάθε απόφαση.
Έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση του θέματος, όχι για την αποδοχή της θετικής ψήφου, αλλά για λεπτομέρειες που αφορούν την αποκέντρωση. Και ως ήταν αναμενόμενο, στη συνέχεια συζητήσαμε και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Έχω υποβάλει μια εκτεταμένη σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα, να δώσουν μια άλλη διάσταση. Σε κάποια έχουμε συμφωνήσει και έχουν εξαγγελθεί, κάποια άλλα θα μελετηθούν και σε μια νέα άτυπη συνάντηση - όποτε κριθεί σκόπιμο, δεν την αποκλείσαμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναρχίζει ένας ουσιαστικός διάλογος, όχι γιατί δεν το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί δεν φαίνονται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις επί του παρόντος – να συζητηθούν περαιτέρω οι απόψεις μου, με την ελπίδα ότι και ο κ. Ακκιντζί αφού μελετήσει τα όσα του έχω διαβιβάσει θα αντιληφθεί ότι δεν οδηγούμεθα σε έναν δημιουργικό διάλογο αν εμείνει ότι θα πρέπει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να έχει τον καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται».
Ερωτηθείς αν έχει διευκρινιστεί το θέμα με το πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα τόσο της διευκρίνισης, αλλά στους όρους αναφοράς δεν μπορεί να μην υπάρχει και να μην εγείρεται το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας του τουρκικού στρατού».
Σε ερώτηση αν παραμένουν διαφορετικές οι θέσεις των πλευρών ως προς το τι είναι το περιεχόμενο του πλαισίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν ξεπερνούντο οι διαφορές θα είχαμε και λύση του κυπριακού προβλήματος».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί εμμένει συνεπώς στο θέμα της διατήρησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό στο οποίο εμμένει ο κ. Ακκιντζί είναι στη βασική αρχή, αν θέλετε, ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του άλλου, αλλά υιοθετεί θέσεις, οι οποίες εκφράζονται και από την Τουρκία».
Κληθείς να πει αν όταν ήγειρε το θέμα των προκλήσεων από την Τουρκία, ο κ. Ακκιντζί είχε διαφορετική αντίδραση σήμερα από ό,τι σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου αναφέρει πως δεν περνά από το χέρι του το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.
Ερωτηθείς για το θέμα της συμφωνίας επί της κινητής τηλεφωνίας, ο Πρόεδρος είπε ότι θα υπάρξει «ξεχωριστή συμφωνία της ΑΤΗΚ με το συγκεκριμένο κέντρο, ξεχωριστή συμφωνία της όποιας τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης δρα στα κατεχόμενα, χωρίς να έχουν μεταξύ τους την οποιαδήποτε σύμβαση».
Κληθείς να αναφερθεί σε άλλα ΜΟΕ τα οποία πρότεινε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω να κάνω αναφορά. Υπάρχουν μέτρα που φαίνεται ότι μπορεί λίαν συντόμως να εξεταστούν και να υπάρξουν ανακοινώσεις, υπάρχουν όμως και άλλα στα οποία λόγω της στρατιωτικής παρουσίας και του χαρακτηρισμού ‘στρατιωτικών ζωνών’ φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα».
Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί θεωρεί πως θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα διαμόρφωση των όρων αναφοράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «να μου επιτρέψετε να μην είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η φάση που περνούμε. Θα πρέπει να πω ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, προκειμένου να διαμορφωθούν τέτοιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν σε ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο».
Κληθείς να πει αν ο κ. Ακκιντζί του ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέση του κ. Ακκιντζί, είναι και θέση της Άγκυρας, είναι και γεγονότα που είτε τα δέχεται είτε τα απορρίπτει είναι υπαρκτά και είναι δεδομένα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σήμερα δεν έγινε το βήμα προς τα εμπρός, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ήταν αναμενόμενο, διότι ήταν μια άτυπη συνάντηση μέσα σε ένα φιλικό κλίμα να ανταλλάξουμε ως δυο Κύπριοι, απόψεις για το πώς μπορεί να πάμε μπροστά».
Ερωτηθείς αν θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «βεβαίως θα ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τα πάντα».
Τέλος, ερωτηθείς πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση τη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη για το θέμα Μαυρικίου – Βρετανικών Βάσεων, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει και κυπριακό ενδιαφέρον για το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι κάτι που χρήζει μελέτης, είναι μια γνωμάτευση και δεν είναι μόνο το ότι απλώς χρήζει μελέτης, είναι το αν και κατά πόσο και πότε εγείρεις, εάν δικαιολογείται, ένα ανάλογο αίτημα».