Αναφορές Αμερικανών για νεκρή στα σύνορα Βενεζουέλας - Βραζιλίας
Πληροφορίες να πυροβολισμούς από το στρατό της Βενεζουέλας κατά ιθαγενών κατοίκων της χώρας στα σύνορα με τη Βραζιλία μεταδίδει την Παρασκευή η Washington Post, λίγες ώρες μετά από την απόφαση του προέδρου της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Νικολάς Μαδούρο, να κλείσει τα σύνορα με τη γειτονική Βραζιλία.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, από τα πυρά του στρατού έχασε τη ζωή του ένα άτομα και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, κάποια μέλη της εν λόγω κοινότητας είχαν εκφράσει νωρίτερα την υποστήριξή τους στο σχέδιο της αντιπολίτευσης για να μπορέσει να έρθει στη Βενεζουέλα η ξένη ανθρωπιστική βοήθεια, σε αντίθεση με την απόφαση Μαδούρο.
Ο δήμαρχος της περιοχής κοντά στο σημείο του αιματηρού συμβάντος, Εμίλιο Γκονζάλες δήλωσε ότι η γυναίκα που έχασε τη ζωή της ήταν μέλος της τοπικής κοινότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη της αυτόχθονης κοινότητας Πεμόν της Βενεζουέλας, συγκρούστηκαν με δυνάμεις της εθνικής φρουράς και του στρατού οι οποίες παρατάσσουν τανκς στα σύνορα της χώρας με τη Βραζιλία.
Μαζική η φυγή των κατοίκων
Εξάλλου, περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από την αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και η ροή των αναχωρήσεων δεν μειώνεται, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) διευκρίνισαν πως από το σύνολο αυτό, περίπου 2,7 εκατομμύρια Βενεζολανοί έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και το Περού, και οι υπόλοιποι βρήκαν χώρα υποδοχής έξω από τη λατινική Αμερική.
Κατά μέσο όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.
Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.
Η Κολομβία φιλοξενεί 1,1 εκατομμύριο Βενεζολανούς πρόσφυγες και μετανάστες και ακολουθεί το Περού με 506.000 ανθρώπους, η Χιλή με 288.000, ο Ισημερινός με 221.000, η Αργεντινή με 130.000 και η Βραζιλία με 96.000.
«Οι χώρες της περιοχής επέδειξαν εξαιρετική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας (...) Όμως αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν το βάρος που δέχονται οι κοινότητες υποδοχής και τις διαρκείς ανάγκες υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Εντουάρντο Στάιν, ειδικός αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας και του ΔΟΜ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας.
Η έξοδος των Βενεζολανών που διαφεύγουν απ' αυτή την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.