Υγειονομική βόμβα η Βενεζουέλα, που απειλεί την αμερικάνικη ήπειρο

Υγειονομική βόμβα η Βενεζουέλα, που απειλεί την αμερικάνικη ήπειρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:01 Δημιουργία 22/02/19, 12:46

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί που προειδοποιούν ότι ολόκληρη η αμερικανική ήπειρος κινδυνεύει από μεγάλες επιδημίες ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, και η ελονοσία, λόγω της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνουν σε έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αρνηθεί τη βοήθεια για την εξάπλωση νόσων, που πλήττουν τους πολίτες της, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αναστραφεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε τα τελευταία 18 χρόνια σ’ ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Η Βενεζουέλα είχε κάποτε τα πρωτεία στον έλεγχο της διάδοσης της ελονοσίας, αλλά με την κατάρρευση του συστήματος υγείας έφυγαν στο εξωτερικό πολλοί εκπαιδευμένοι γιατροί. Κι έτσι οι ασθένειες αυτές εξαπλώθηκαν ήδη με το κύμα μετανάστευσης και τα αεροπορικά ταξίδια στη Βενεζουέλα και την Κολομβία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όχι μόνον οι χώρες της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, αλλά και αμερικανικές μεγαλουπόλεις που φιλοξενούν τη διασπορά της Βενεζουέλας, όπως το Μαϊάμι και το Χιούστον, υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Ο επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη, δρ Μάρτιν Λιούελιν, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης απηύθυνε έκκληση για ανάληψη παγκόσμιας δράσης τονίζοντας ότι «η επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία στη Βενεζουέλα έχει εκκινήσει μια επιδημία πρωτοφανών διαστάσεων όχι μόνον στη χώρα, αλλά σ’ ολόκληρη την περιοχή». Κι όπως επισημαίνει: «βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε καλούμε τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες Αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση για την αντιμετώπιση αυτών των επιδεινούμενων επιδημιών και την αποτροπή της διάχυσής τους εκτός των συνόρων της Βενεζουέλας».

Τόνισε δε ότι οι αριθμοί, που έχουν στη διάθεσή τους, ίσως να είναι μικρότεροι από τους πραγματικούς καθώς η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έκλεισε τον φορέα που ήταν αρμόδιος για τη συλλογή δεδομένων για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ενώ υποστήριξε ότι «οι γιατροί στη Βενεζουέλα, που συμμετείχαν σ’ αυτή τη μελέτη δέχθηκαν απειλές ότι θα τους φυλακίσουν, ενώ πολιτοφυλακές «επέδραμαν» στα εργαστήριά τους, αφαίρεσαν σκληρούς δίσκους από Η/Υ κι έσπασαν μικροσκόπια κι άλλο ιατρικό εξοπλισμό».

Τα κρούσματα της ελονοσίας, που είχε εξαλειφθεί το 1961 στη Βενεζουέλα, αυξήθηκαν κατά 359% την πενταετία 2010-2015 από 29.736 σε 136.402 κατά 71% μέχρι το 2017 σε 411.586 λόγω της έλλειψης σχετικών φαρμάκων και της μείωσης του ελέγχου του πληθυσμού των κουνουπιών.

Στην εξάπλωση της επιδημίας συμβάλλουν και οι παράνομες εξορύξεις στη ζούγκλα, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, όπου είχαν επιζήσει θύλακοι της νόσου και όπου συρρέουν πολλοί πολίτες σε αναζήτηση χρυσού τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας και του υπερπληθωρισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα τα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν πενταπλασιαστεί από το 2010-2016, η νόσος του Chagas, μια τροπική παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από τα πρωτόζωα Trypanosoma cruzi και αποτελεί από τις κύριες αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας στη Λατινική Αμερική, ίσως εξαπλώνεται και πάλι, ενώ οι εξάρσεις των ιών Ζίκα και Chikungunya μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλες επιδημίες. Εξ’ ου και οι εκκλήσεις των συντακτών της μελέτης προς τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Μαδούρο να ανοίξει τα σύνορα για την ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, που βρίσκεται υπό κατάρρευση.




Αν σου άρεσε κάνε