«Όχι» Πούτιν σε κυρώσεις σε βάρος Β. Κορέας: Νέο «καμπανάκι»
Η τοποθέτηση του ρώσου προέδρου έρχεται τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να προωθήσουν πακέτο σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Βορρά, που θα χτυπά ακόμα και τις εισαγωγές πετρελαίου. Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επισήμανε χθες ότι η προσέγγιση που ακολουθεί ο Οργανισμός την τελευταία εικοσαετία «δεν λειτουργεί», την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ-ουν «ικετεύει για πόλεμο».
Μιλώντας σε συνέδριο των αναδυόμενων οικονομιών BRICS, ο κ. Πούτιν αντέτεινε ότι τυχόν νέες ποινές θα είναι «άχρηστες και αναποτελεσματικές», καθώς δεν πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης της βορειοκορεατικής ηγεσίας, ανεξαρτήτως του ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες.
«Θα φάνε γρασίδι αλλά δεν θα αλλάξουν ρότα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax. Άφησε εμμέσως αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες όσο δεν αισθάνεται ασφαλές.
Παρέθεσε ως παράδειγμα το τι συνέβη στο Ιράκ, λέγοντας πως στην Πιονγιάνγκ θυμούνται πολύ καλά τι κατάληξη είχε ο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και για αυτό βάζουν την στρατιωτική τους ενίσχυση πάνω από όλα.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο θα μπορούσε να είναι καταστροφική σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο ότι ο Βορράς διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Ο κ. Πούτιν είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζέι-ιν, στον οποίο διαμήνυσε ότι η «εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση» στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στάθηκε στη χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων, χωρίς να αναφερθεί σε οικονομικές ή εμπορικές ποινές.
Η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μπορούν να εμποδίσουν την επιβολή νέων ποινών. Το Πεκίνο, που είναι ο κυριότερος εμπορικός και πολιτικός εταίρος της Πιονγιάνγκ, έχει αποφύγει έως τώρα να αναφερθεί στο ενδεχόμενο κυρώσεων.