Γκουαϊδό: Ο Μαδούρο μεταφέρει 1,2 δισ. δολάρια εκτός Βενεζουέλας
Ο αυτοανακηρυχθέντας ηγέτης Βενεζουέλας και έχων την υποστήριξη των ΗΠΑ και των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χουάν Γκουαϊδό, κατηγόρησε τη Δευτέρα τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο πως επιχειρεί να μεταφέρει έως και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την αναπτυξιακή κρατική τράπεζα Bande της Βενεζουέλας σε μια χρηματοοικονομική οντότητα στην Ουρουγουάη.
Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουρουγουάης να μην επιτρέψει αυτή την μεταφορά, την οποία καταδίκασε ως «κλοπή δημοσίου χρήματος».
Νωρίτερα, επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο απέστειλε ο Νικολάς Μαδούρο ζητώντας τη μεσολάβησή του «για τη συνέχιση του διαλόγου», τη στιγμή που περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βαδίζοντας στα χνάρια των ΗΠΑ, αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, αφότου έληξε η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Μαδούρο να προκηρύξει νέες «ελεύθερες» εκλογές.
Συνολικά 14 κράτη μέλη της ΕΕ - Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο- αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές, ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας. Από την πλευρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ την υποστήριξή του στον «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».
Η κίνηση αυτή έφερε την αντίδραση του Καράκας που προανήγγειλε αναθεώρηση των διμερών του σχέσεων με τις χώρες αυτές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας αποκάλυψε ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, ωστόσο το σενάριο πετρελαϊκού εμπάργκο βρίσκεται εκτός τραπεζιού.
Στο μεταξύ, την υιοθέτηση κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν ότι ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει τη νομιμοποίηση να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές, μπλόκαρε η Ιταλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις.
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν η ΕΕ δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι απάντησε πάντως πως υπάρχει «σαφής» ευρωπαϊκή θέση, καθώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δε συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο». «Αναγνωρίσαμε ως τον μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της» τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως είπε, αυτή η θέση της ΕΕ συμπληρώνεται από την απόφαση να δημιουργηθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο. Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών» και πως αυτό ανήκει στις εθνικές αρμοδιότητες των οποίων κάνουν χρήση κάποια κράτη μέλη.