Η Ιταλία μπλοκάρει την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας
Νέα «βόμβα» στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να θέσει η Ιταλία, καθώς η Ρώμη δεν πρόκειται να υπογράψει το κείμενο των 28 ηγετών της ΕΕ για την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου στη Βενεζουέλα, όπως μετέφερε ανώτατη διπλωματική πηγή στο Reuters.
Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο εκλεχτός των ΗΠΑ και αντίπαλος του Νικολάς Μαδούρο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δήλωσε στην Corriere della Sera πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ιταλική κυβέρνηση να προσθέσει την υποστήριξή της, που είναι είναι πολύ σημαντική για εμάς, σε αυτή που εκφράστηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως τελετουργικός και συνήθως παραμένει μακριά από την καθημερινή πολιτική, κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να εκφράσει υποστήριξη προς τον Γκουαϊδό.
Οι Βενεζουελανοί ιταλικής καταγωγής αποτελούν μια μεγάλη και με επιρροή ομάδα στη νοτιοαμερικανική χώρα.
«Η επιβολή τελεσιγράφων, κυρώσεων, το πάγωμα των αγαθών της Βενεζουέλας. Αυτά μπορεί να σημαίνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εξέχουσα προσωπικότητα του Κινήματος Πέντε Αστέρων, του ενός από τα δύο κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. «Ο Μαδούρο είναι ένας από τους τελευταίους αριστερούς δικτάτορες που έχουν απομείνει και κυβερνά με τη χρήση βίας και κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί. Η ελπίδα είναι πως θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.
Η απάντηση του Καράκας
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας.
Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Καράκας, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση «διατυπώνει την εντονότερη απόρριψή της ως προς την απόφαση που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επισήμως υποτάχθηκαν στη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο».