Επαναδιαπραγματεύοντας το αδύνατο για το Brexit
Σε ένα από τα καλύτερα θέματα για αστειότητες έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες η διαδικασία της «ουσιώδης ψηφοφορίας» (meaningfull vote) που... ανεβαίνει στη Βουλή των Κοινοτήτων του Λονδίνου για το Brexit, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι να προσπαθεί σήμερα να περάσει για μια ακόμα φορά από τους βουλευτές τη συμφωνία της για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το plan B που ψηφίζεται σήμερα δεν έχει ουσιαστικά διαφορές από το plan Α της κ. Μέι που είχε ηττηθεί κατά κράτος στη σχετική ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί προ εβδομάδων και η οποία συνετέλεσε στη χειρότερη κοινοβουλευτική ήττα που έχει γνωρίζει κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την δεκαετία του '20.
Το νέο σχέδιο της Ντάουνινγκ Στριτ προβλέπει νέες διαπραγματεύσεις της κ. Μέι με τις Βρυξέλλες, με ον εκπρόσωπο Τύπου της πρωθυπουργού να δηλώνει χθες, Δευτέρα, πως «για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας, τις οποίες θα εξετάσει η κυβέρνηση».
Από το Λονδίνο τονίζουν πως δεν επιθυμούν να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας και επαναλαμβάνουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σταθερό για το ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, ακριβώς σε δύο μήνες από σήμερα.
Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται πως διαβεβαίωσε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τα στελέχη της κυβέρνησής της ότι δεν θα επιτρέψει «σκληρό Brexit».
Όπως έγραψε η εφημερίδα The Sun την Κυριακή, επικαλούμενη κυβερνητικό στέλεχος, η κ. Μέι είπε επίσης σε κορυφαίους υπουργούς της ότι δεν είναι έτοιμη να κάνει αυτή την παραδοχή δημόσια, ώστε να μην χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί.
«Όχι σε αλλαγές» τονίζουν οι Βρυξέλλες
Πάντως, πηγές της Κομισιόν σημειώνουν πως το σχέδιο της κ. Μέι δύσκολα θα προχωρήσει καθώς το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές δεν επιδέχεται ουσιαστικές αλλαγές. Όπως έχουν δηλώσει εδώ και εβδομάδες από την ΕΕ, στηλιτεύοντας το ότι δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλει η κ. Μέι ούτε το τι ζητούν οι Βρετανοί βουλευτές», το πως και πότε θα συνεχιστούν οι συζητήσεις είναι στην ευχέρεια του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του.
«Είναι μια πραγματική πρόκληση να δει κανείς πως μπορείς να χτίσεις μια πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας από την πολυμορφία της αντιπολίτευσης σε αυτήν», είπε η Σαμπίνα Βαγιάντ, η "υπαρχηγός" του Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η ομάδα προβληματισμού European Policy Centre, η Βαγιάντ, με επικριτικό τόνο για τη στρατηγική της Μέι, σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια έλλειψη «ευθύνης» στην Βρετανία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από Βρυξέλλες και Λονδίνο τον Νοέμβριο και πως υπάρχει μια ελλιπής διαφάνεια στις κινήσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού.
«Δεν θα υπάρξουν επιπλέον διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης», διεμήνυσε η Βαγιάντ, επαναδιατυπώνοντας τη στάση Βρυξελλών.
Εντούτοις, η Ευρωπαία αξιωματούχος, απηχώντας τις δηλώσεις του Μπαρνιέ, τόνισε ότι η Βρετανία μπορεί να λύσει κάποια από τα προβλήματα που προκάλεσε η αντιπολίτευση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop, αλλάζοντας κάποιες από τις αξιώσεις της για τις εμπορικές σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα «καρφιά» που αφήνουν τα στελέχη της Κομισιόν, ειδικότερα εν όψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, με την ΕΕ να θέλει να ξεμπερδεύει με το Brexit προτού ανοίξουν οι κάλπες για τα ευρωψηφοδέλτια.
Με βάση τα παραπάνω, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο «καθυστερήσεων» από την πλευρά των Βρετανών, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στα όργανα της ΕΕ, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος που δείχνουν την ξεκάθαρη άνοδο ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων (Σαλβίνι στην Ιταλία, Λεπέν στη Γαλλία κ.α).