«Βράζει» η Βενεζουέλα!
Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο βρίσκεται η Βενεζουέλα, αφότου ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις, που βάφτηκαν με αίμα.
Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπος El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.
Στο πλευρό του Γκουαϊδό στάθηκαν αμέσως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα, με τον Μαδούρο να έρχεται τώρα αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση, από όταν ανέλαβε την εξουσία το 2013.
Ο ίδιος κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον.
Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι, σε περίπτωση που ο αρχηγός του κράτους καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.
Το Καράκας ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια, ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Οι ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν την απόφαση του Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο. «Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως απέφυγε να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, αντίθετα απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές.