Οι αρχές γνώριζαν από το Δεκέμβριο για τη διαρροή στοιχείων Γερμανών πολιτικών
Στο στόχαστρο οι Γερμανικές αρχές μετά την αποκάλυψη ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (BSI) γνώριζε από τον Δεκέμβριο για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτικών από «όλα τα επίπεδα», η οποία ήρθε χθες Παρασκευή στο προσκήνιο.
Εκατοντάδες πολιτικοί σε ομοσπονδιακό, κρατιδιακό και ευρωπαϊκό επίπεδο βρέθηκαν στο στόχαστρο, μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτζ. Θύματα της διαρροής αυτής δεδομένων ήταν επίσης πολλά άλλα εξέχοντα δημόσια πρόσωπα.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών φαίνεται ότι γνώριζε για τη διαρροή αυτή από τον Δεκέμβριο, ενώ το Ομοσπονδιακό Εγκληματολογικό Γραφείο BKA ενημερώθηκε μόλις νωρίς χθες, σύμφωνα με επιστολή του BKA, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το DPA.
Ο Μάνουελ Χέφερλιν των αντιπολιτευόμενων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ζήτησε από την BSI να δώσει εξηγήσεις και να προχωρήσει σε κριτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την μαζική αυτή διαρροή δεδομένων.
Ο Ντίτμαρ Μπαρτς, επικεφαλής στο κοινοβούλιο του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) υπογράμμισε παράλληλα ότι το γεγονός ότι οι αρχές δεν ενημέρωσαν τους ηγέτες των κομμάτων είναι «εντελώς απαράδεκτο». «Υπάρχει κάτι που πρέπει να κρυφτεί;», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο πρόεδρος του BSI Αρν Σένμποχμ δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο Phoenix χθες ότι η υπηρεσία του επικοινώνησε κατ'ιδίαν με βουλευτές τον Δεκέμβριο και κινητοποίησε «μια ομάδα ανταπόκρισης σε περιστατικά με κινητά τηλέφωνα».
«Είχαμε ήδη σχετικές συνομιλίες πολύ αρχές του Δεκεμβρίου με ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου που επλήγησαν», δήλωσε στο Phoenix.
Οι γερμανικές αρχές δεν είχαν χθες πολλές απαντήσεις να δώσουν για τις διαρροές δεδομένων, τα οποία αναρτήθηκαν σε έναν λογαριασμό στο Twitter, η πρόσβαση στον οποίο έχει τώρα αποκλειστεί.
Ο τρόπος με τον οποίο εκλάπησαν τα δεδομένα αυτά «δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση εξετάζει αν η διαρροή οφείλεται σε ηλεκτρονική επίθεση από έναν ή πολλούς χάκερ ή αν έγινε από κάποιον που είχε ήδη πρόσβαση στα δεδομένα.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών εξετάζει την υπόθεση τα στοιχεία αυτά να ελήφθησαν από πληροφορίες που είναι προσβάσιμες δημοσίως στο Διαδίκτυο όπως και από προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε cloud, δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές στο DPA.
Η μονάδα που είναι αρμόδια για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πραγματοποίησε συνάντηση για να συζητήσει για τη διαρροή, ενώ οι εισαγγελείς άρχισαν την εξέταση του περιστατικού στο πλαίσιο μιας διαδικασίας «παρατήρησης», όπως ονομάζεται, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το FDP ξεκίνησε ξεχωριστή νομική διαδικασία καθώς 28 από τα μέλη του έπεσαν θύμα, ενώ νομική δράση ανέλαβαν επίσης οι Πράσινοι.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έγινε γνωστό ότι ορισμένα από τα δεδομένα άρχισαν να εμφανίζονται στο Διαδίκτυο το 2017, αλλά ότι ο ρυθμός των διαρροών αυξήθηκε σημαντικά τον περσινό Δεκέμβριο.
Ο κάτοχος του λογαριασμού στο Twitter στον οποίο κοινοποιούνταν τα δεδομένα των πολιτικών αναρτούσε καθημερινά τον περασμένο μήνα links στον ιστότοπο αυτόν σε στυλ ημερολογίου. Η διαρροή επισημάνθηκε ευρύτερα αργά την Πέμπτη.
Η faz.net, ο ιστότοπος της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, έγραψε ότι ο κάτοχος του λογαριασμού αυτού στο Twitter ήταν γνωστή οντότητα του YouTube που φέρεται ότι είχε παραβιάσει ηλεκτρονικά άλλους λογαριασμούς χρηστών στο παρελθόν. «Όλοι έχουμε δει αυτό το έργο στο παρελθόν», δήλωσε ένα από τα φερόμενα θύματα του ή των χάκερ αυτών στην faz.net.
Το Twitter ανακοίνωσε αφού απέκλεισε τον λογαριασμό ότι η μη εγκεκριμένη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών αντιτίθεται στους κανόνες της εταιρείας.
Πολλά από τα στοιχεία που διέρρευσαν αφορούν αριθμούς κινητών τηλεφώνων και διευθύνσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και εντελώς ιδιωτικά στοιχεία όπως ταυτότητες, συνομιλίες στο Ίντερνετ, επιστολές, σκέψεις, ή πληροφορίες πιστωτικών καρτών.
Μεταξύ αυτών που προσεβλήθησαν ήταν και η καγκελάριος Μέρκελ, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ ευαίσθητες πληροφορίες που να αφορούν την ίδια ή την καγκελαρία.
Μεταξύ των στοιχείων που διέρρευσαν είναι ο αριθμός fax της Μέρκελ, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και διάφορες επιστολές από και προς την καγκελάριο.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία περιέγραψε την επίθεση αυτή ως «σοβαρή», σημείωσε ότι οι δράστες ήθελαν «να βλάψουν την εμπιστοσύνη στην δημοκρατία και τους θεσμούς μας».
Οι υπεύθυνοι πρέπει να βρεθούν γρήγορα και να γίνουν γνωστά τα κίνητρά τους, πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε πολιτικό κίνητρο.
Στην ίδια γραμμή και ο Μπαρτς της Αριστεράς δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε πολύ» και σημείωσε ότι είναι «μια επίθεση στη δημοκρατία».
Όλα τα κόμματα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, με εξαίρεση το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεσαν θύμα.
«Μέχρι στιγμής, οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν ενδείξεις ότι πολιτικοί της AfD επλήγησαν από την δημοσιοποίηση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μεταξύ των στοιχείων που διέρρευσαν βρίσκονται επίσης δεδομένα προσώπων που είναι γνωστά εκτός πολιτικής σφαίρας, όπως δημοσιογράφων και μουσικών.
«Δεν προσεβλήθη το εσωτερικό δίκτυο της κυβέρνησης», υπογράμμισε στο Twitter to BSI.