Ντιμιτρόφ: Η «Μακεδονία» πήρε το καλύτερο δυνατό από τη συμφωνία των Πρεσπών
Την πεποίθησή του πως υπό τις δεδομένες συνθήκες, η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ισορροπημένη λύση αλλά και η καλύτερη δυνατή για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, εξέφρασε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι «αν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία δεν θα υπάρχει συμφωνία, αλλά εθνικές θέσεις».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ΜΙΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών και την επόμενη μέρα, ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στους όρους της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι από τις διαπραγματεύσεις, η «Μακεδονία» πήρε το καλύτερο δυνατό, όπως και η Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, ΠΓΔΜ και Ελλάδα κατέληξαν σε μια ισορροπημένη λύση και για τις δύο χώρες, τονίζοντας πως αν υπάρξει προσπάθεια να γίνει καλύτερη η συμφωνία για τη μία ή την άλλη χώρα, τότε δεν θα υπάρχει συμφωνία, αλλά η έκφραση εθνικών θέσεων.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αναπτύχθηκαν φιλικοί δεσμοί μεταξύ του ίδιου και του Νίκου Κοτζιά, οι οποίοι «ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια των συχνών επαφών που είχαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το γεγονός πως η αντιπολίτευση, στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, "επιτίθενται" στη συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας την ίδια σχεδόν ρητορική, καταδεικνύει ότι η συμβιβαστική λύση για το περίπλοκο αυτό ζήτημα είναι καλή και ισορροπημένη». Πρόσθεσε, δε, ότι με την συμφωνία «δοκιμάζεται και η ωριμότητα των δύο λαών».
Παράλληλα, έκανε την πρόβλεψε πως σε μερικά χρόνια, εφόσον εφαρμοστεί δίκαιη πολιτική και ανοιχτή επικοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των δύο χωρών θα διερωτάται "γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;"».
Καταληκτικά ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως και τόνισε πως η ευθύνη για την τύχη της Συμφωνίας με την Αθήνα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Κοινοβουλίου, όπου η εξασφάλιση της πολιτικής στήριξης για την Συμφωνία αποτελεί πραγματική πρόκληση.