Γιβραλτάρ και αλιευτικά δικαιώματα τα «αγκάθια» για το Brexit
Με αισιοδοξία προσέρχονται στη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μεθαύριο, Κυριακή, για το Brexit οι ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας που δημοσίευσε την Παρασκευή το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηγέτες της ΕΕ θα διαβεβαιώσουν το Λονδίνο ότι στόχος τους είναι να διατηρήσουν «όσο το δυνατόν πιο στενή» σχέση με τη Βρετανία μετά την έξοδό της από την κοινότητα.
Το μεγάλο αγκάθι από πλευράς της ΕΕ παραμένει η αντίδραση της Ισπανίας στα όσα έχουν συμφωνηθεί για το Γιβραλτάρ. «Για την όποια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για το καθεστώς στο Γιβραλτάρ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έγκριση της Ισπανίας» διεμήνυσε η Μαδρίτη. Σύμφωνα με την El Pais, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ συνεχίζει να απορρίπτει τη συμφωνία.
Η Μαδρίτη επιμένει να λάβει εγγυήσεις ότι το μέλλον του Γιβραλτάρ πρέπει να ορίζεται στη συμφωνία του Brexit και απορρίπτει τη λύση μιας πολιτικής διακήρυξης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
«Δεν έχουμε επαρκείς εγγυήσεις για το Γιβραλτάρ και τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, και το βέτο μας στη συμφωνία του Brexit και στην πολιτική διακήρυξη παραμένει» ως προειδοποίηση, δήλωσε κυβερνητική πηγή.
Ένα δεύτερο στοιχείο, που έχει συζητηθεί πολύ λιγότερο αλλά πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις, είναι τα δικαιώματα αλιείας. Η προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τις Βρυξέλλες δεν ρυθμίζει το θέμα. Η ΕΕ και πρωτίστως η Γαλλία θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση των ψαράδων των στα βρετανικά ύδατα μετά το Brexit. Οι Βρετανοί αλιείς ζητούν από το Λονδίνο να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των υδάτων.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι για τα δύο παραπάνω θέματα θα βρεθεί η χρυσή τομή έστω και την τελευταία στιγμή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη συμφωνία βρίσκεται στο εσωτερικό της Βρετανίας και είναι η απόρριψή της από τη Βουλή.