Στα άκρα η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών με την επιβολή κυρώσεων
Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, με την Κομισιόν προαναγγέλλει την έναρξη διαδικασιών επιβολής πειθαρχικών μέτρων κατά της γειτονικής χώρας.
Σημειώνεται πως καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης κάνει λόγο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, η ΕΕ το απέρριψε για ακόμη μία φορά, χαρακτηρίζοντας συνεπώς δικαιολογημένες τις επερχόμενες «καμπάνες».
Συγκεκριμένα, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι:
Όσον αφορά την Ιταλία, η Επιτροπή προέβη σε νέα αξιολόγηση της εκ πρώτης όψεως έλλειψης συμμόρφωσης με το κριτήριο του χρέους. Με ποσοστό 131,2 % του ΑΕΠ το 2017, που ισοδυναμεί με €37 000 ανά κάτοικο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 60 % του ΑΕΠ που ορίζεται στη Συνθήκη.
Η νέα αυτή εκτίμηση ήταν απαραίτητη διότι στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας για το 2019 παρουσιάζονται σημαντικές αλλαγές των σχετικών παραγόντων που αναλύθηκαν από την Επιτροπή τον περασμένο Μάιο.
Η ανάλυση που παρουσιάζεται στην εν λόγω νέα έκθεση βάσει του άρθρο 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των σχετικών παραγόντων και ιδίως:
i) του γεγονότος ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες, παρά την πρόσφατη ενίσχυση των πιθανοτήτων δυσμενέστερων αποτελεσμάτων, δεν μπορούν να προβληθούν ως επιχείρημα για την αιτιολόγηση των μεγάλων αποκλίσεων της Ιταλίας ως προς τη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους, δεδομένης της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ άνω του 2 % από το 2016·
ii) του γεγονότος ότι τα σχέδια της κυβέρνησης υποδηλώνουν σημαντική οπισθοδρόμηση σχετικά με τις προηγούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ειδικότερα σχετικά με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό τομέα· και κυρίως
iii) του εντοπισθέντος κινδύνου σημαντικής απόκλισης από την συνιστώμενη πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου του 2018 και της ιδιαιτέρως σοβαρής μη συμμόρφωσης για το 2019 με τη σύσταση που απευθύνθηκε στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018, με βάση τόσο τα κυβερνητικά προγράμματα όσο και τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2018.
Εν ολίγοις, η ανάλυση υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το κριτήριο του χρέους όπως αυτό ορίζεται στη Συνθήκη και στον Κανονισμό (ΕΕ) Νο 1467/1997 και ότι επιβάλλεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω χρέους.
Η απάντηση της Ρώμης
Σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν, η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει την πολιτική της, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.
Ο Κόντε εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες στις αγορές μετά την εξέλιξη και διαβεβαίωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει στους όποιους φόβους με μεταρρυθμίσεις. Η δήλωση αυτή διατηρεί την ψυχραιμία στην αγορά, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να βλέπει μεν τα κέρδη του να περιορίζονται, μένοντας όμως σε θετικό έδαφος. Σε πτώση και οι αποδόσεις των ομολόγων, έστω και μικρότερη σε σχέση με το πρωί.
Από την πλευρά του ο Σαλβίνι επανέλαβε ότι οι προβλέψεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι του ιταλικού προϋπολογισμού είναι αξιόπιστοι. «Είμαστε απολύτως σίγουροι για τα νούμερα του προϋπολογισμού. Θα τα πούμε σε έναν χρόνο» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.