Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μέι - Με βέτο απειλεί το DUP
Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τερέζα Μέι, στον απόηχο της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit.
Μετά τις ηχηρές παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησής της και της πρότασης δυσπιστίας εις βάρος της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει τώρα και τον «πονοκέφαλο» του βορειοϊρλανδικού κόμματος, DUP, το οποίο ζητεί αντικατάσταση της Μέι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Telegraph, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».
Η Telegraph επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.
Από την πλευρά της, η Μέι μόλις χθες εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να φέρει εις πέρας τη συμφωνία για το Brexit, παρά τις παραιτήσεις υπουργών αλλά και τη διαδικασία για πρόταση μομφής εναντίον της.
«Στόχος μου είναι να προτάξω το εθνικό συμφέρον. Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου πολιτικό συμφέρον παραπάνω. Θα κάνω το καθήκον μου να εξασφαλίσω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
«Δεν θα κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα», είπε επίσης και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση στο σχέδιο της και ότι όλες οι επιλογές περιελάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της λέγοντας πως «η πορεία που έχει χαραχτεί είναι η σωστή» και ότι «θέλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.
Εξάλλου, έστειλε το μήνυμα ότι «εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει» και ότι «η απόρριψη της συμφωνίας θα έβαζε τη Βρετανία στο μονοπάτι της βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της Τζέικομπ Ρις Μογκ κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού.
Η πρόταση του κ. Μογκ πρέπει πλέον να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 47 ακόμα Συντηρητικούς βουλευτές ώστε να προκληθεί ενδοκομματική ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της κ. Μέι.
Η Μέι θα μπορούσε να ανατραπεί εάν 158 από τους 315 βουλευτές ψηφίσουν εναντίον της.