Υπόθεση Κασόγκι: Θανατική ποινή για πέντε εμπλεκόμενους εισηγείται η εισαγγελία στο Ριάντ
Νέες εξελίξεις σημειώνονται γύρω από την επίμαχη υπόθεση Κασόγκι, με την εισαγγελία στο Ριάντ να εισηγείται τη θανατική ποινή για πέντε από τους εμπλεκομένους στη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Συνολικά, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 11 άτομα από το γραφείο του εισαγγελέα στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πέντε για τους οποίους ζητείται η εσχάτη των ποινών, «έδωσαν την εντολή και εκτέλεσαν το έγκλημα».
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, την εντολή για τη δολοφονία έδωσε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, Αχμέντ αλ Ασίρι.
Ο αλ Ασίρι ζήτησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να σχηματιστεί μια ομάδα 15 ατόμων που θα φέρει πίσω τον Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία.
Οι 15, σύμφωνα με την εισαγγελία, σχημάτισαν τρεις ομάδες, μια ομάδα διαπραγμάτευσης, μια ομάδα κατασκοπίας και μια ομάδα υποστήριξης. Την τελική εντολή, κατά το κατηγορητήριο έδωσε ο επικεφαλής, της ομάδας διαπραγμάτευσης.
Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας που έκανε την ανακοίνωση είπε ότι ο Κασόγκι πέθανε αφού του έγινε ένεση μετά από καβγά μέσα στο προξενείο και η σορός του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε έξω από το κτήριο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εισαγγελία έχει απευθύνει αίτημα στις «αδελφές υπηρεσίες» της Τουρκίας για αποδείξεις σχετικά με το θάνατο του Κασόγκι, ανάμεσα στις οποίες και το ηχητικό ντοκουμέντο με τις τελευταίες στιγμές του Σαουδάραβα δημοσιογράφου για το οποίο ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Άγκυρα το έχει δώσει σε συνολικά πέντε χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι το Ριάντ αρχικά δήλωνε άγνοια για τη δολοφονία του Κασόγκι στο κτήριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να υποστηρίξει αργότερα - και υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων - ότι για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ευθύνεται μια ομάδα αυτόνομων χειριστών.
Μετά την παραδοχή αυτή απολύθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανάμεσα στους οποίους ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν και ο αλ Ασίρι.