Σεβασμό των κανόνων της ΕΕ από κάθε κράτος-μέλος, ζήτησε η Μέρκελ
Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τηρούνται από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος περιέγραψε τις προτάσεις της για την πορεία της ΕΕ και τις αλλαγές που θέλει να εφαρμοστούν στη λειτουργία της Ένωσης.
Όπως σημείωσε η καγκελάριος, «η ανοχή είναι κομμάτι της ψυχής της Ευρώπης και η αλληλεγγύη μας είναι βασισμένη πάνω στην ανοχή».
Στη συνέχεια, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός στους κανόνες της ΕΕ, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019. «Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει ως κοινότητα με την εφαρμογή των νόμων και αυτοί οι νόμοι πρέπει να τηρούνται από κάθε κράτος-μέλος. Η Ευρώπη μπορεί να είναι μια φωνή μόνο όταν δουλεύει μαζί.
Στη συνέχεια, η κ. Μέρκελ στάθηκε στις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ και στις πολιτικές της ασφάλειας. «Μπορούμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα μας όταν δουλεύουμε μαζί. Για αυτό έχω προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφαλείας με εναλλασσόμενες προεδρίες, τη δημιουργία μιας επεμβατικής δύναμης που θα μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις εδάφους».
Θέλοντας να πάρει αποστάσεις από τον Εμανουέλ Μακρόν και την κόντρα μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Ντόναλτ Τραμπ, η καγκελάριος δήλωσε πως «πρέπει να δουλέψουμε στην προοπτική δημιουργίας ενός πραγματικού, αληθινού ευρωπαϊκού στρατού. Θα ήταν ένα καλό υποστήριγμα στο ΝΑΤΟ», όπως ανέφερε η ίδια.
Για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, η Γερμανίδα ηγέτιδα θέλησε να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες για τους ρυθμούς με τους οποίους αυτές θα «τρέξουν». «Θέλουμε ένα καλό πρόγραμμα για καλύτερες επενδύσεις, χρειάζεται να αναπτύξουμε τη νομισματική πολιτική, την τραπεζική ένωση και την προοπτική για ένα ευρωπαϊκό ασφαλιστικό σύστημα» ανέφερε.
Αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως «όλοι συμφωνούμε στην ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων και πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Πρέπει να σκεφτούμε για περαιτέρω ανάπτυξη όπως και για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου».
Συνεχίζοντας, είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που μας κοιτούν. Αυτό δε σημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να είναι παντού. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα όταν αυτό είναι αναγκάιο και με ένα αποτελεσματικό τρόπο».
Η καγκελάριος στη συνέχεια προσπάθησε να στείλει μήνυμα κατά του εθνικισμού, λέγοντας πως «δεν έχει θέση στην Ευρώπη. Η ανοχή και η αλληλεγγύη είναι το κοινό μας μέλλον και αξίζει να παλέψουμε για αυτές τις αρχές».