Συντριβή αεροσκάφους με 189 επιβαίνοντες
Αεροσκάφος Boeing 737 της εταιρείας Lion Air με 189 επιβαίνοντες, επιβάτες και μέλη του πληρώματος, κατέπεσε στα ανοικτά του νησιού της Ιάβας, όπως γνωστοποίησαν στελέχη των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης και του υπουργείου Μεταφορών της Ινδονησίας.
Σύμφωνα με τον Σιντού Ραχάγιου, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικής αεροπορίας του ινδονησιακού υπουργείου Μεταφορών, στο αεροσκάφος επέβαιναν «178 ενήλικοι επιβάτες, ένα παιδί, δύο βρέφη, καθώς και δύο πιλότοι και πέντε μέλη του πληρώματος καμπίνας».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος «ζήτησε να επιστρέψει» στο αεροδρόμιο πριν «χαθεί από τα ραντάρ».
Σύμφωνα με την υπηρεσία έρευνας και διάσωσης, το αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα της χώρας Τζακάρτα προς την Πανγκάλ Πινάν, στο νησί Μπανγκά, κατέπεσε στα ανοικτά των ινδονησιακών ακτών.
Η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε 13 λεπτά μετά την απογείωσή του, ανέφερε νωρίτερα αξιωματούχος των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.
Το αεροσκάφος είχε περάσει από όλους τους τεχνικούς ελέγχους και είχε κριθεί ότι ήταν σε καλή κατάσταση από τεχνική άποψη και μπορούσε να εκτελεί δρομολόγια κανονικά, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον συγκεκριμένο αερομεταφορέα από τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου ήταν εξαιρετικά έμπειροι: αθροιστικά, είχαν 11.000 ώρες πτήσης.
Η Μπόινγκ, η αμερικανική βιομηχανία που κατασκευάζει τα αεροσκάφη του τύπου, ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερη για τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης περί του δυστυχήματος και διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.
Τα στοιχεία από το Flightradar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος ανέβηκε στα 5.000 πόδια πριν να αρχίσει να χάνει ύψος το οποίο αρχικά ανέκτησε πριν τελικά να καταλήξει στη θάλασσα. Το τελευταίο του στίγμα ήταν στα 3.650 πόδια με ταχύτητα 345 κόμβων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας των Μετακινήσεων της Ινδονησίας το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε παραληφθεί από την εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο.
Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι ο πιλότος ζήτησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Soekarno Hatta που βρίσκεται στα περίχωρα της Τζακάρτα.
Η εταιρεία, πάντως, είχε ιστορικό ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Το 2017 ένα από τα Boeing της συγκρούστηκε με αεροσκάφος της Wing Air χωρίς τότε κανείς να τραυματιστεί.
Τον Μάιο του 2016 δύο αεροσκάφη της Lion Air συγκρούστηκαν σε αεροδρόμιο ενώ ένα μήνα νωρίτερα άλλο αεροσκάφος είχε χτυπήσει σε αεροπλάνο της TransNusa. το 2013 ένας νεαρός πιλότος «έχασε» τον διάδρομο προσγείωσης και έπεσε σε θάλασσα στο Μπαλί προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών επιβατών.