«Δεν αλλάζουμε τον προϋπολογισμό» επανέλαβε η Ιταλία
Την πρόθεση του ςνα μην υποχωρήσουν από τη θέση τους για τον προϋπολογισμό του 2019 στην Ιταλία επανέλαβαν σήμερα οι ηγέτες των δύο κομμάτων που αποτελούν τη λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και την ακροδεξιά Λέγκα.
Ο υπουργός Εργασίας και αρχηγός του M5S, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε -σχολιάζοντας τις υποδείξεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι- πως «οπρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι ξέρει ότι το πρόβλημα του σπρεντ δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό, αλλά με τον φόβο των αγορών ότι η Ιταλία μπορεί να βγει από το Ευρώ. Αυτό λύνεται εύκολα, από την στιγμή που στο κυβερνητικό μας συμβόλαιο με την Λέγκα γράψαμε ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε να βγούμε από το Ευρώ».
Ακόμα, κάλεσε τις αγορές «να μην ανησυχούν» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης «θα παρουσιάσει την θέση της υπέρ της παραμονής εντός του ευρώ και της ΕΕ σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ανέφερε πως «επιθυμώ και εγώ συμφωνία αλλά βάσει των θέσεών μας».
Απευθυνόμενος στους ιταλούς δημοσιογράφους, πρόσθεσε: «ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, μην μου κάνετε κάθε μέρα την ίδια ερώτηση».
«Άνοιγμα» στη Ρωσία
Εξάλλου, ο Σαλβίνι έκανε έκκληση σήμερα για «διάλογο» με τη Ρωσία, καταδικάζοντας για άλλη μία φορά τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στη Μόσχα.
«Εν έτει 2018 οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται γύρω από ένα τραπέζι, ενώ κοιτάζει ο ένας τον άλλον στα μάτια, με την υπογραφή μιας συμφωνίας και όχι να μιλάμε για οικονομικές κυρώσεις, για άρματα και για στρατιώτες στα σύνορα. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό» είπε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, σε ομιλία του σε ένα φόρουμ στη Βερόνα.
Ο Σαλβίνι επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και έχει ήδη καταγγείλει τον «παραλογισμό» των δυτικών κυρώσεων. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι κυρώσεις είναι μια οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανοησία» είπε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επισκέφθηκε και αυτός τη Ρωσία στις αρχές της εβδομάδας και ζήτησε την επανένταξη της χώρας στην G7, απ' όπου είχε αποκλειστεί με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας.