«Μύλος» με την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών
Την ώρα που επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το εάν θα ξεκινήσει η διαδικασία ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, αποχώρησε από τη Βουλή λίγο μετά από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας, 18:00 τοπική).
Εξερχόμενος, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.
«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ζάεφ, Μίλε Μποζνακόφσκι, αρνήθηκε πως ασκούνται πιέσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η ψηφοφορία η ψηφοφορία μπορεί να ακυρωθεί εάν οι οι βουλευτές του VMRO «αισθανθούν δυσάρεστα».
Η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και πλέον είναι αμφίβολο εάν θα διεξαχθεί σήμερα ή αναβληθεί γι΄άλλη ημέρα.
Πάντως, σημειώνεται πως τα σκοπιανά media αναφέρουν πως η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 22:00 (21:00 τοπική ώρα).
«Πουσάρισμα» στην αντιπολίτευση και από την Ευρώπη
Σημειώνεται πως πέρα από τα συνεχιζόμενα μηνύματα από τις ΗΠΑ προς την αντιπολίτευση του VMRO για «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές, σήμερα ήρθε και η σειρά των Ευρωπαίων να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στη σφαίρα επιρροής του οποίου είναι το VMRO), Τζόζεφ Ντολ έγραψε στο Twitter πως «η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές».
Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντέιβιντ ΜακΚάλιστερ και Έντουαρντ Κουκάν απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση.
«Οι βουλευτές της πΓΔΜ έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας», αναφέρουν, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς - σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης - να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω - ατλαντικού μέλλοντος των Σκοπίων».