Το VMRO -φαίνεται πως- δεν επηρεάζεται από τους Αμερικανούς
Την πρόθεση να επιμείνει -τουλάχιστον προς ώρας- στη στάση του VMRO για να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ τόνισε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μιτσκόσκι σε απάντηση προς τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ και στις χθεσινές προτροπές του Αμερικανού διπλωμάτη.
«Αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO-DPMNE και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο Μιτσκόσκι.
Παράλληλα, ευχαρίστηκε τον κ. Μίτσελ για την υποστήριξη που παρέχει στην ΠΓΔΜ όσον αφορά την πορεία της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης, σημείωσε ωστόσο ότι «πολύ σύντομα η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα είναι μέρος της οικογένειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ως ένα περήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ταπεινωμένο και ντροπιασμένο».
«Η συμφωνία έχει απορριφθεί σε δημοψήφισμα από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών», πρόσθεσε ο αρχηγός του VMRO, προσθέτοντας ότι «καταργεί (σ.σ. η συμφωνία) όλα τα κεκτημένα δικαιώματα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».
Αποχώρηση από τη Βουλή
Σημειώνεται πως νωρίτερα οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη Βουλή, κάτι που ενδέχεται να επισπεύσει τις διαδικασίες ψήφισης των προτάσεων του Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, η κοινοβουλευτική ομάδα αποφάσισε πως δεν συμμετέχει πλέον στη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές διότι «έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ό,τι ήταν να ειπωθεί έχει ειπωθεί και δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συζήτησης σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει ακυρωθεί από το δημοψήφισμα».
Το VMRO κάνει έκκληση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «να σταματήσουν τις ομιλίες και να αρχίσει η ψηφοφορία για τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση συνταγματικές αλλαγές» και εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπερψηφιστούν στη Βουλή.
Μένει, πλέον, να αποσαφηνιστεί η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς εφόσον σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες ψήφισης της προτεινόμενης συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, θα εξετασθεί νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για εργασιακά θέματα.