Οι ΗΠΑ... νουθετούν το VMRO για τη συμφωνία των Πρεσπών
Ακόμα μια ηχηρή παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών σημείωσαν οι ΗΠΑ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ να στέλνει προσωπική επιστολή προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Χρίστιαν Μικόσκι, ζητώντας του να ψηφίζει τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.
Στην επιστολή σημειώνεται πως «η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας είναι ιστορικής σημασίας», με τον Μίτσελ να προσθέτει πως «δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια "καλύτερη συμφωνία"».
«Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO - DPMNE τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι πολίτες της ‘Μακεδονίας’ από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και την δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και το έχουν κάνει αυτό από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού».
Προς το τέλος της επιστολής του, ο Μίτσελ αναφέρει πως «αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρας σας», υπογραμμίζοντας πως «σας καλούμε να αφήσετε τα κομματικά συμφέροντα και να προχωρήσουμε μαζί ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της χώρας σας, μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών».
Η κατάσταση στα Σκόπια
Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.
Οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων), ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Εν τω μεταξύ, μετά το μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε σήμερα το μέτρο για κατ΄ οίκον περιορισμό που είχε επιβληβεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αιματηρά εκείνα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή. Πλέον, με την άρση του περιοριστικού αυτού μέτρου, οι δύο βουλευτές θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής.