Γιούνκερ: Αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, αν κριθεί απαραίτητο
Η Κομισιόν δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, ωστόσο αποτιμά την κατάσταση χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Έγκειται στους Ιταλούς πολιτικούς να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στη χώρα να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.
«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
La Repubblica: H Κομισιόν απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.
«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της Ε.Ε.», γράφει κατά το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.
«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή.
Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».
Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας το 2019 θα ανέλθει στο 2,4%, με βαθμιαία μείωση κατά τα επόμενα έτη.
Προβλέπεται ότι το σχετικό ποσοστό θα περιοριστεί στο 2,1% το 2020, και στο 1,8% το 2021.