Συμφωνία των Πρεσπών: Η Μόσχα απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ
Την ώρα που στην Αθήνα επικρατεί εμπόλεμο κλίμα, στη σκιά του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, με «φόντο» και τα αποκαλυπτικά πρακτικά από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στη γειτονική χώρα, η Μόσχα απειλεί με «βέτο» στον ΟΗΕ ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα, σε παρέμβασή του το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».
Χαρακτηρίζει «άκυρο» το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ λόγω της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες και επαναλαμβάνει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Η προσέλευση σε ποσοστό 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον). Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν - με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως μια μακροπρόθεσμή λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τα δύο μέρη μόνα τους χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
«Η βασική μας θέση παραμένει η ίδια, μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τα δύο μέρη μόνα τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με ευρεία δημόσια υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Είναι ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μεταξύ άλλων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».
Η Μόσχα σημειώνει, τέλος, δια του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι «ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του ΣΑ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας» αφήνοντας έτσι ανοιχτό ουσιαστικά το ενδεχόμενο του βέτο.