Απολογητική η Μέρκελ προς τους Γερμανούς βιομηχάνους
Με απολογητική διάθεση για τις αστοχίες που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση της Γερμανίας η κόντρα μεταξύ των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν εμφανίστηκε η Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη, κατά την ομιλία της στην «Ημέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI).
Όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ, η κ. Μέρκελ εξέφρασε μάλιστα κατανόηση για την ευθεία κριτική που της άσκησαν εκπρόσωποι του κλάδου και ανέδειξε ως σημαντικότερες προκλήσεις για το επόμενο διάστημα το Brexit και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
«Μπορώ να σας κατανοήσω πολύ καλά όταν λέτε ότι πρώτα ο σχηματισμός της κυβέρνησης κράτησε πάρα πολύ και κατόπιν ασχοληθήκαμε υπερβολικά με τους εαυτούς μας», δήλωσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι εκλαμβάνει τις αυστηρές διατυπώσεις των βιομηχάνων «πολύ θετικά». «Θα κάνω τα πάντα προκειμένου η κατάσταση να βελτιωθεί», πρόσθεσε.
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος του BDI Ντίτερ Κεμπφ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε «μόνιμη συζήτηση με τον εαυτό της» και προειδοποίησε ότι αυτό σημαίνει «στασιμότητα». Μια κυβέρνηση η οποία «ασχολείται με κρίσεις που δημιουργεί μόνη της, δεν την χρειάζεται κανένας», πρόσθεσε ο κ. Κεμπφ και ανέφερε ως θέματα τα οποία πρέπει να απασχολήσουν την κυβέρνηση την ξενοφοβία και τον εθνικισμό. «Στην κοινωνία μας δεν επιτρέπεται να έχουν θέση», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, η καγκελάριος δήλωσε ότι η αποφασιστική φάση εκτυλίσσεται αυτό το διάστημα, ενώ για μία ακόμη φορά απέρριψε την βρετανική πρόταση για πρόσβαση μόνο στην εσωτερική αγορά αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν μπορεί κάποιος να ανήκει στην εσωτερική αγορά, ενώ θέλει να ανήκει μόνο σε ένα μέρος της αλλά όχι στα άλλα τρία», τόνισε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι μια συμφωνία θα καταστεί εφικτή περί τα μέσα Οκτωβρίου και προειδοποίησε για τους κινδύνους από τις καθυστερήσεις.
«Το να παίζουμε με τον χρόνο, δεν βοηθάει την οικονομία. Οι επιχειρηματίες χρειάζονται σαφήνεια», δήλωσε και ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφερόμενη στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. «Ούτε τα ψηφιακά εξαρτήματα ούτε οι νέες τεχνολογίες αυτοκίνησης προέρχονται από την Γερμανία ή την Ευρώπη», σημείωσε και έκανε λόγο για «ρυθμούς ανάπτυξης που κόβουν την ανάσα» στην Κίνα και στις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη στενότερης συνεργασίας της κυβέρνησης με τις επιχειρήσεις.