Διάγγελμα Μέι με «φόντο» το πόκερ για το Brexit
Την επομένη του σκληρού «πόκερ« που παίχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην Αυστρία και με «φόντο» το αυστηρό τελεσίγραφο των Ευρωπαίων για τη στάση της ως προς το επίμαχο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα απευθύνει έκτακτη δήλωση προς το βρετανικό λαό το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με το BBC, το διάγγελμα θα γίνει εντός της Ντάουνινγκ Στρίτ στις 15:45 (ώρα Ελλάδας), με το τηλεοπτικό δίκτυο να μεταδίδει πως η Μέι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια μεγάλη αλλαγή των θέσεων της κυβέρνησης της.
Στο άκουσμα της είδησης για το διάγγελμα, η στερλίνα υποχώρησε έναντι του ευρώ σε χαμηλό μέρας.
Η Μέι αναμένεται να προχωρήσει σε μια αποτίμηση της χθεσινής άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται πως ο οικοδεσπότης της Συνόδου καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως «χρειάζεται συνεννόηση όλων και πως πρέπει η Ένωση να έρθει σε επαφή με χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε να συναφθούν συμφωνίες». Κοντά στην έναρξη συνεργασίας για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών η ΕΕ βρίσκεται με την Αίγυπτο.
Η στάση των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, η σκληρή ρητορική του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, οι «απειλές» του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για «αποπομπή» από τον χώρο Σένγκεν και διακοπή χρηματοδότης στα κράτη - μέλη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και οι ενστάσεις κάποιον κρατών για την ενίσχυση της FRONTEX, κατέδειξαν ότι όσο περισσότερο συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, τόσο περισσότερο αδυνατούν να καταλήξουν σε κοινές λύσεις.
Μια από τις προτάσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι των συνομιλιών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας αφορούσε στη λεγόμενη «ευέλικτη αλληλεγγύη». Καθώς οι χώρες του Βίζεγκραντ, αλλά και η Αυστρία αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία και με την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του 2019, υπήρξαν ηγέτες που πρότειναν την «εξαγορά υποχρεώσεων». Αν ένα κράτος- μέλος της ΕΕ δεν επιθυμεί να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία να πληρώνει χρήματα στην ΕΕ ώστε να διαχειρίζεται το πρόβλημα. Η ιδέα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» απορρίφθηκε τόσο από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται όλες οι χώρες της ΕΕ να επιλέξουν να καταβάλουν χρήματα και να μην δεχθούν πρόσφυγες, όσο και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος απείλησε» με έξοδο από το χώρο Σένγκεν και διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όσες χώρες αρνούνται να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία.
Διαφωνίες υπήρξαν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της FRONTEX και στις αρμοδιότητες που θα έχει η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προέδρου Γιούνκερ. Σύμφωνα με το σχέδιο η FRONTEX θα αυξήσει το προσωπικό της από 1.500 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σήμερα, στις 10.000 μέχρι το 2020. Ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές της και άλλοι εξ αυτών, όπως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κρίνουν απαγορευτικό το κόστος της αύξησης του προσωπικού της FRONTEX. Ωστόσο, η πρόταση Γιούνκερ έτυχε υποστήριξης από τα περισσότερα κράτη - μέλη και πλέον το κόστος αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών στο συμβούλιο της Ε.Ε.
Στο μόνο θέμα που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να πείσουν τις αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής (Λιβύη, Τυνησία) να συνεργαστούν στην καταπολέμηση των διακινητών παράτυπων μεταναστών. Προς το παρόν μόνο η Αίγυπτος συνεργάζεται υποδειγματικά, ενώ οι άλλες δεν επιδεικνύουν καμία προθυμία. Πάντως, τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο συνάντηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των ομολόγων τους του Αραβικού Συνδέσμου σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.