Πως η κρίση στη Β. Κορέα διαμορφώνει τη «σκακιέρα» στην ΕΕ
Δύο διακριτοί πόλοι αρχίζουν και σχηματίζονται, αυτός της Γερμανίας και αυτός της Μ. Βρετανίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών ζητημάτων.
Η χθεσινή επίσκεψη της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι στην Ιαπωνία και οι συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για την κρίση των τελευταίων ημερών με τη Βόρεια Κορέα έβγαλε ειδήσεις για το κλίμα που διαμορφώνεται στην ήπειρο της Ευρώπης.
Και αυτό γιατί η Μέι επέλεξε να κάνει ιδιαίτερα επιθετικές αναφορές κατά της Πιονγιάνγκ και να ταχθεί ουσιαστικά με το πλευρό των ΗΠΑ -από την άποψη των υψηλών τόνων-, με το Λονδίνο να έρχεται να προστεθεί στο πλευρό της Ουάσινγκτον και κοντά στην πολεμική ρητορική που έχει επιλέξει ο Ντόναλτ Τραμπ κατά της Β. Κορέας.
Και αυτό, την ώρα που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με πρώτη τη Γερμανία) καταδικάζουν, μεν, τη στάση της Πιονγιάνγκ, αλλά από την άλλη επιλέγουν να μη σηκώσουν τους τόνους. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έχει κάνει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που το τελευταίο χρονικό διάστημα τονίζει συνεχώς πως η κρίση στην κορεατική χερσόνησο δεν πρόκειται να επιλυθεί με μια στρατιωτική παρέμβαση.
Αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έρχεται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται να έχουν «βαλτώσει» πλήρως και μπορεί να διαβαστεί ως μια σαφέστατη απόσταση που παίρνει η κ. Μέι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα, ενδέχεται να αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα προς τις ΗΠΑ για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών για μετά την οριστική απομάκρυνση της Μ. Βρετανίας από το μπλοκ της ΕΕ.