Μία πρώτη «γεύση» για ευρώ και Brexit στην τελευταία ομιλία Γιούνκερ
Μία πρώτη «γεύση» για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την εκλογική χρονιά που έρχεται, αναμένεται να δώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία του ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union), την οποία θα εκφωνήσει στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ενδυνάμωση του ευρώ, ενώ σύντομη αναμένεται πως θα είναι η αναφορά του στο επίμαχο ζήτημα του Brexit, αν και με τη συνοδεία αυστηρού μηνύματος προς τη βρετανική πολιτική σκηνή.
Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ θα προτρέψει την Ένωση να επιδιώξει την ανάδειξη του ευρώ σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της ΕΕ στο δολάριο.
Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως είναι εφικτό μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών να αποτιμάται σε ευρώ.
Αν και η Νορβηγία εξάγει πετρέλαιο και αέριο στην ΕΕ, το οποίο αποτιμάται σε ευρώ, τόνισε ο ίδιος παράγοντας, άλλες χώρες προτιμούν το αμερικανικό δολάριο. Ανάμεσα στους σημαντικότερους από τους προμηθευτές αυτούς είναι οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία.
Σχετικά με τις «καυτές» συνομιλίες για το Brexit, ο Γιούνκερ θα τονίσει ότι η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει από τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές να αμβλύνουν τη στάση τους, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την προσφορά προς το Λονδίνο, τα δύο μέρη να διατηρήσουν στενή σχέση συνεργασίας μετά το διαζύγιο, τον Μάρτιο του 2019.
Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αλλάξουν στάση ούτε θα δώσουν διαφορετικές οδηγίες στον Μισέλ Μπαρνιέ, στη σύνοδο κορυφής στην Αυστρία την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορεί να επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια, πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει — με συμφωνία ή χωρίς.
Ανάμεσα στα πιο ακανθώδη ζητήματα που μένουν να επιλυθούν είναι αυτό των συνόρων με την Ιρλανδία.
Ακόμη, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ο Γιούνκερ θα απορρίψει το ενδεχόμενο αναβολής της προθεσμίας (29η Μαρτίου), προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «σκληρό Brexit».
Ταυτόχρονα, ο Γιούνκερ θα διαβεβαιώσει πως θέλει η ΕΕ και το ΗΒ να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως οι πρόσφατες διενέξεις με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ, και θα προτείνει να υπάρξει συμφωνία για μια στενή, εταιρική σχέση.
Ο Γιούνκερ θα επισημάνει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πως μολονότι η Βρετανία θα μετατραπεί — στο ιδιόλεκτο των Βρυξελλών — σε «τρίτη χώρα», «το ΗΒ δεν θα γίνει ποτέ μια συνηθισμένη τρίτη χώρα», παρά το επικείμενο διαζύγιο.