Η Τουρκία μεταφέρει στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα με τη Συρία
Τουρκικά άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία. Έχει σταλεί επίσης οικοδομικός εξοπλισμός –τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων– για να ενισχυθούν τα 12 στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι συριακές, κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις YPG στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. Ο Ακάρ επισήμανε στον συνομιλητή του ότι "είναι αναγκαίο η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή", σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Το 60% της Ιντλίμπ, της τελευταίας επαρχίας που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, βρίσκεται στα χέρια των μαχητών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, ιδρύθηκε από μέλη του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στην περιοχή δρουν επίσης πολλές μικρότερες αντάρτικες οργανώσεις.
Παρέμβαση της Γαλλίας
Από την πλευρά του, το Παρίσι κρίνει αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η πόρτα για διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποτροπεί μια «δραματική κατάσταση» στην επαρχία Ιντλίμπ.
«Το καθεστώς και εκείνοι που το στηρίζουν έχουν την αίσθηση ότι έχουν κερδίσει τον πόλεμο», αλλά «αλλά ποτέ ένας πόλεμος δεν κερδίζεται, αν δεν ξέρουμε πώς να κατακτήσουμε την ειρήνη», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Άμπου Ντάμπι.
«Είναι σημαντικό σήμερα να ανοίξουμε το δρόμο στις διαπραγματεύσεις και όχι στις εχθροπραξίες, σε διαφορετική περίπτωση κατευθυνόμαστε προς μια δραματική κατάσταση», ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά αμάχους, σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Απαντούσε σε ερώτηση για τους κινδύνους της σύγκρουσης στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), που βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμμάχου της Ρωσίας και του Ιράν.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο «αρχικά για μια κατάπαυση του πυρός» και στη συνέχεια για μια διαδικασία που θα εξαλείψει «τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα στην Ιντλίμπ».