Επικοινωνία Τσαβούσογλου - Πομπέο για τον πάστορα Μπράνσον
Το ζήτημα της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον τέθηκε επί τάπητος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως αναφέρει το Reuters, το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Πομπέο και καθώς η διαμάχη της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον συνεχίζεται, όσον αφορά την απελευθέρωση, άνευ όρων, του Αμερικανού πάστορα που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, μετά τη φυλάκιση του για έναν χρόνο, με κατηγορίες για υποστήριξη τρομοκρατίας, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
Η κόντρα πάντως έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε «κατρακύλα» και στην επιβολή δασμών και από τις δύο πλευρές.
Νωρίτερα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία. Έχει σταλεί επίσης οικοδομικός εξοπλισμός –τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων– για να ενισχυθούν τα 12 στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.
Το πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την άφιξη των αρμάτων στη Χατάι, διευκρινίζοντας ότι θα προωθηθούν πιο κοντά στα σύνορα.
Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος του εξέφρασε την «ενόχλησή» του για την παρουσία, στη Συρία, Κούρδων μαχητών που χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» από την Τουρκία.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι συριακές, κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις YPG στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. Ο Ακάρ επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «είναι αναγκαίο η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Το 60% της Ιντλίμπ, της τελευταίας επαρχίας που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, βρίσκεται στα χέρια των μαχητών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, ιδρύθηκε από μέλη του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στην περιοχή δρουν επίσης πολλές μικρότερες αντάρτικες οργανώσεις.