Με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι
Νεότερες πληροφορίες φτάνουν από τη Γαλλία για την επίθεση με μαχαίρι που σημείωσε νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη ένας άνδρας με μαχαίρι τραυματίζοντας θανάσιμα τη μητέρα και την αδερφή του και αφήνοντας ακόμα ένα άτομα με τραύματα και με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να αναλαμβάνει την ευθύνη για το αιματηρό περιστατικό.
Όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ, ο 36χρονος άνδρας, που ήταν γνωστός στις αρχές για την υποστήριξή του στην τρομοκρατία, εξαπέλυσε την επίθεσή του εν μέση οδό και στο φως της ημέρας προτού βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι. Βγήκε από εκεί, με το μαχαίρι στα χέρι, για να κατευθυνθεί προς τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν.
Τότε οι δυνάμεις της τάξης τον πυροβόλησαν, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος μετέβη αμέσως στην υποβαθμισμένη κοινότητα Τραμπ, περίπου 30 χλμ. νοτιοδυτικά του Παρισιού, όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.
Ο επιτιθέμενος τραυμάτισε επίσης ένα τρίτο άτομο που δεν είναι μέλος της οικογένειάς του, σύμφωνα με τον υπουργό.
Το ISIS δήλωσε πως ο «μαχητής» της Τραπ διέπραξε την επίθεση «μετά τις εκκλήσεις για στοχοποίηση υπηκόων των χωρών του (διεθνούς) συνασπισμού» κατά του ΙΚ, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης, Amaq.
Όμως για τον υπουργό Εσωτερικών, ο επιτιθέμενος είχε «μάλλον μια πλευρά ανισορροπίας, παρά (είναι) κάποιος που είχε αναλάβει δέσμευση και που μπορούσε να ανταποκριθεί στις εντολές και οδηγίες τρομοκρατικών οργανώσεων και ιδιαίτερα του Νταές»(αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).
«Φαίνεται πως ο δράστης είχε σημαντικά ψυχιατρικά προβλήματα», επέμεινε ο υπουργός. «Προσώρας», η δικαιοσύνη «δεν έχει υιοθετήσει τον τρομοκρατικό χαρακτηρισμό» της επίθεσης, υπογράμμισε, αν και ο επιτιθέμενος «βρισκόταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν για υποστήριξη της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Η αξιοπιστία της ανάληψης ευθύνης από το ΙΚ αμφισβητείται όλο και περισσότερο από τους ειδικούς καθώς η τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειές της επί του εδάφους στο Ιράκ και στη Συρία.
«Είναι πολύ νωρίς να το πούμε, είναι πάντα πιθανό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2017 είχαμε τρία παραδείγματα 'τυχαίας' ανάληψης ευθύνης εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους: την επίθεση σε μια ντισκοτέκ στη Μανίλα, τα εκρηκτικά στο Ορλί και κυρίως το μακελειό στο Λας Βέγκας, όπου ανέλαβε την ευθύνη αλλά για την οποία δεν αποδείχθηκε καμία σύνδεση με το ISIS», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Μπριζάρ, πρόεδρος του Κέντρου ανάλυσης της τρομοκρατίας.
Στην Τραπ, μια φτωχή κοινότητα της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού είναι γνωστό ότι βρίσκεται ένα παρακλάδι του ριζοσπαστικού ισλάμ. Σύμφωνα με πηγή της αντιτρομοκρατικής, περίπου 50 άτομα έχουν φύγει από την πόλη για να πολεμήσουν στο Ιράκ και στη Συρία.
Η κυβέρνηση έχει θέσει αυτή την πόλη των 30.00 κατοίκων στον κατάλογο των τριάντα συνοικιών «δημοκρατικής ανάκτησης» στις οποίες κατευθύνονται αυξημένα μέσα και δυναμικό της αστυνομίας.
Η Γαλλία ζει υπό διαρκή τρομοκρατική απειλή μετά το πρωτοφανές κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που υπέστη το 2015. Η χώρα επλήγη δύο φορές φέτος από επιθέσεις που προκάλεσαν πέντε θανάτους.
Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στη Γαλλία έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 246 νεκρούς σε τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο θύμα υπέκυψε στα τραύματα που είχε δεχθεί σε επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Παρισιού στις 12 Μαΐου.
Συνολικά, 51 επιθέσεις έχουν αποτραπεί από τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τις αρχές.