Ερντογάν: Επίθεση στην οικονομία σημαίνει επίθεση στη σημαία

Ερντογάν: Επίθεση στην οικονομία σημαίνει επίθεση στη σημαία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:35 Δημιουργία 20/08/18, 12:32

Η επίθεση στην οικονομία της Τουρκίας δεν διαφέρει από την επίθεση στη σημαία ή το κάλεσμα στην προσευχή, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας ξανά στα άκρα τις ήδη κακές πλέον σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό παραμονή του Εΐντ αλ Αντά, της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να αφυπνίσει το θρησκευτικό και πατριωτικό αίσθημα. «Ο λόγος της νομισματικής κρίσης ήταν να γονατίσει η Τουρκία και ο λαός της», υπογράμμισε την ώρα που η λίρα σημείωνε νέα πτώση 1,5% με την ισοτιμία στις 6,11 λίρες ανά δολάριο.

Σίγουρος ότι όλα θα ξεπεραστούν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τον λαό του ότι η χώρα έχει τη δύναμη και την ικανότητα να ξεπεράσει την κρίση.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι Moody’s και S&P ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά.

Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος το Σάββατο απευθυνόμενος στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε», πρόσθεσε.

Ευθεία επίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν κάνει βήματα προς την αποκλιμάκωση της έντασης των δύο κρατών, προκειμένου να επωφεληθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, εξαπέλυσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, την Κυριακή.

«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα θέματα αυτά στις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕξ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην Αττάλεια, αναφερόμενος στην υπόθεση της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, η οποία έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε