Γένοβα: Εναντίον της διαχειρίστριας εταιρείας της γέφυρας στρέφεται η κυβέρνηση
Στους 38 αντί για 39 όπως είχε ανακοινωθεί, αναθεώρησε η αστυνομία των αριθμό των νεκρών από την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι, η οποία ενώνει τη Γένοβα με τη Νότια Ιταλία, την περασμένη Τρίτη.
Την ίδια ώρα, 16 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων εννέα σε κρίσιμη κατάσταση.
Τρία παιδιά ηλικίας 8 ως 13 ετών βρίσκονται μεταξύ των νεκρών, όπως και τέσσερις νεαροί Γάλλοι, τρεις άνθρωποι από την Χιλή και ένας από την Κολομβία.
Με τη βοήθεια μεγάλων προβολέων, τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν αδιάκοπα κατά τη διάρκεια της νύχτας να ψάχνουν για επιζώντες ανάμεσα σε τεράστια κομμάτια μπετόν και σίδερα με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων και εκσκαφέων.
«Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να τρέφουν ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων, ωστόσο ο χρόνος περνάει και οι ελπίδες εξανεμίζονται», δήλωσε στο AFP ο Ρικάρντο Σιούτο, διοικητής των καραμπινιέρηδων στην περιοχή της Γένοβας.
Ήδη από χθες, επομένη της κατάρρευσης της οδογέφυρας, η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γένοβα.
Μπροστά στην πρωτοφανή τραγωδία, η ιταλική κυβέρνηση στρέφεται κατά της διαχειρίστριας εταιρείας.
Η τραγωδία ανέδειξε τα διαρθρωτικά προβλήματα στη γέφυρα Μοράντι, κατασκευής 1965, και έφερε αντιμέτωπη την κυβέρνηση με την Autostrade per l'Italia, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.
Ασκώντας δριμεία κριτική, ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονιτέλι, από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, κάλεσε κορυφαία στελέχη της εταιρείας να παραιτηθούν και ξεκίνησε μια προσπάθεια προκειμένου αφενός να ακυρωθεί η σύμβαση της εταιρείας και αφετέρου να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο εκτίμησε μέσω Facebook ότι «το φταίξιμο είναι σίγουρα της Autostrade», ενώ οι εισαγγελείς ξεκίνησαν ποινική έρευνα, η οποία θα επικεντρωθεί στη συντήρηση και το σχεδιασμό της γέφυρας. Το δάχτυλο στην εταιρεία κούνησε και ο πρωθυπουργός Γκιουζέπε Κοντέ χαρακτηρίζοντας το δυστύχημα «απαράδεκτο σε μία σύγχρονη κοινωνία».
Η Γένοβα θα κηρυχθεί για δώδεκα μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η κυβέρνηση σκοπεύει να ορίσει ειδικό επίτροπο που θα ελέγχει τα έργα ανοικοδόμησης. «Για την νέα ανάθεση εκμετάλλευσης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων, η κυβέρνηση θα ορίσει σαφώς πιο αυστηρούς κανόνες», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.