Ούτε πόλεμος, ούτε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, λέει το Ιράν
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί δήλωσε σήμερα πως δεν θα υπάρξει ούτε πόλεμος αλλά ούτε και διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλάνε για εμάς με κυνισμό εδώ και λίγο καιρό. Εκτός από τις κυρώσεις, μιλάνε για πόλεμο και για διαπραγματεύσεις», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά. «Ας πω με την ευκαιρία αυτή ορισμένες λέξεις στον λαό: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ».
Παρατηρητές εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Όμως το Ιράν απέρριψε μια πρόταση για διάλογο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον αξιόπιστη, αφού παραβίασε τις δεσμεύσεις της που απέρρεαν από τη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις.
Ο Χαμενεΐ δήλωσε επίσης πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του οφείλονται στην κακή εσωτερική διαχείριση και όχι μόνο στις αμερικανικές πιέσεις. «Οικονομικοί ειδικοί και αξιωματούχοι πιστεύουν πως η αιτία του προβλήματος αυτού δεν είναι εξωτερική, αλλά εσωτερική», είπε σε ομιλία που εκφώνησε στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. «Δεν λέω ότι οι κυρώσεις δεν έχουν επιπτώσεις, αλλά είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε ειδικά στην κατάρρευση του νομίσματος, το οποίο έχασε σχεδόν το μισό της αξίας του από τον Απρίλιο. «Αν η επίδοσή μας είναι καλύτερη, πιο προσεκτική, ακριβής και αποτελεσματική, οι κυρώσεις δεν θα έχουν τόσες επιπτώσεις και μπορούμε να αντισταθούμε», πρόσθεσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Η ομιλία του δεν μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Συνήθως τέτοιες εκδηλώσεις αναμεταδίδονται αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.
Στο μεταξύ, το ιρανικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε έναν βαλλιστικό πύραυλο νέας γενιάς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim που πρόσκειται στους συντηρητικούςκαι το οποίο διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν πύραυλο Fateh Mobin μικρού βεληνεκούς. «Όπως είχαμε υποσχεθεί στον αγαπητό λαό μας, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών προκειμένου να ενισχύσουμε τις ικανότητες των βαλλιστικών πυραύλων της χώρας», δήλωσε ο στρατηγός Αμίρ Χαταμί. «Θα ενισχύουμε πάντα τη βαλλιστική ισχύ μας», υποσχέθηκε.
Δεν διευκρινίστηκε το βεληνεκές του πυραύλου ωστόσο οι προηγούμενες εκδοχές του είχαν βεληνεκές από 200 έως 300 χλμ. σύμφωνα με το Κέντρο διεθνών και στρατηγικών και μελετών που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
(Πηγή: ΑΜΠΕ)