Θερμοκρασίες... Σιβηρίας στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας

Θερμοκρασίες... Σιβηρίας στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:54 Δημιουργία 20/07/18, 14:10

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, στη «σκιά» της απέλασης των Ρώσων διπλωματών. Την ώρα που η ένταση με την Τουρκία διατηρείται, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εθνικό «μέτωπο», το οποίο έχει ανοίξει διάπλατα εν μέσω καταγγελιών και για ρωσικό «δάκτυλο» στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Μόσχα γύρω από τη συνάντηση στο ρωσικό ΥΠΕΞ, όπου εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφουν πως οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα, ενώ νωρίτερα διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για συνομιλίες σε ήπιους τόνους.

«Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του Σεργκέϊ Λαβρόφ, Μαρίας Ζαχάροβα και η αντίδραση του Νίκου Κοτζιά.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως σχολιάστηκε το μήνυμα περί σεβασμού του Έλληνα ΥΠΕΞ κι επισημάνθηκε ότι οι αναφορές της Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού, συνεπώς ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως σύμφωνα με το ΑΠΕ, δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα, στη «σκιά» των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

«Γαϊτανάκι» δηλώσεων για την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ

Της ανακοίνωσης της ακύρωσης της επίσκεψης του Σεργκέϊ Λαβρόφ στην Αθήνα ακολούθησε ένα «γαϊτανάκι» δηλώσεων από τις διπλωματικές πηγές και των δύο χωρών. Το ελληνικό ΥΠΕΞ έσπευσε να διευκρινίσει ότι το αίτημα επίσκεψης κατατέθηκε από τη Μόσχα, επισήμανση, την οποία ωστόσο δεν επιβεβαίωσε το ρωσικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι «ο Λαβρόφ είναι καλοδεχούμενος».

Στην Ηρώδου Αττικού τα «καμπανάκια» για τις συνέπειες για τις οποίες προειδοποίησε τις προάλλες η Ζαχάροβα ήχησαν δυνατά, επομένως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση από τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αφήνοντας στη μέση ημερίδα για τυο Σκοποιανό, έσπευσε στο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, όπως λένε οι πληροφορίες, εξέφρασε έντονη δυσφορία για τους υψηλούς τόνους που ανέβασε ο ΥΠΕΞ, απαντώντας στη Ζαχάροβα, ενώ η «γραμμή» ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης.

Μάσλοβ: «Απογοητευτική» κίνηση η απέλαση

Από τη δική του πλευρά, ο Αντρέι Μάσλοβ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της χώρας να απελάσει τους διπλωμάτες, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής».

Ειδικότερα, ο Μάσλοβ μιλώντας την Πέμπτη στο Sputnik, τόνισε:

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο. Το Αφιερωματικό έτος Ρωσία - Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών. Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. Η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Σκούρα τα βρίσκει... ο Ζάεφ

Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» είναι στραμμένα και στα Σκόπια, όπου οι πανηγυρικές προσπάθειες του Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους πολίτες της ΠΓΔΜ. Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό καταγράφει προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της MRCETE Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας mkd.mk που έγινε ς 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα, προκύπτει πως το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αντίθετα, υπέρ τάσσεται το 45,9%.

Το συμπέρασμα είναι εντελώς διαφορετικό όταν «κοιτάξει» κανείς την εθνικότητα του ανθρώπου που απαντά. Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, το 74,5% των Σκοπιανών απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά.

Οι Αλβανοί που συμμετείχαν στην έρευνα (το 25% από τους 1.200 ερωτηθέντες) θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή. Το ποσοστό είναι… εντυπωσιακό: 94,7%!

Στο ερώτημα για το αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με νέο όνομα, το 52,1% δηλώνει «όχι» και το 47,9% «ναι». Και ενώ το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με την εθνικότητα. Οι Σκοπιανοί απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 71,7% και 28,3% θετικά, ενώ οι Αλβανοί είναι κατά 94,7% υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με άλλο όνομα. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.

ΕΕ και ΝΑΤΟ

Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο. Το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Από τους Σκοπιανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 56,4% δεν πιστεύει ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει αλλαγή προς το καλύτερο. Το αντίθετο θεωρεί το 34%.

Μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων, το ποσοστό είναι και πάλι εντυπωσιακά διαφορετικό. Για το 85,8%, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα φέρουν ένα καλύτερο «αύριο» στην ΠΓΔΜ. Αντίθετη άποψη έχει το 6,6% των Αλβανών ερωτηθέντων. Μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων της ΠΓΔΜ, το 57,8% θεωρεί ότι η ένταξη θα φέρει καλύτερες μέρες, σε αντίθεση με το 34,4%.

Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% φαίνεται πως επιλέγει την αποχή. Το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Μοιρασμένοι για το αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα είναι οι Σκοπιανοί. Το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61% και πως θα μποϊκοτάρουν σε ποσοστό 31,8%.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% πιστεύει ότι αν η ΠΓΔΜ αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, θα γίνει δεκτή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο πιστεύει το 43,1%, ενώ «δεν ξέρω» απάντησε το 12,3%.

Οι Σκοπιανοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, απάντησαν σε ποσοστό 53,9% ότι δεν πιστεύουν πως η συνταγματική αλλαγή θα ανοίξει την πόρτα της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 32,9%.

Και εδώ οι Αλβανοί έχουν αντίθετη άποψη. Το 72,8% πιστεύει ότι η αλλαγή του ονόματος θα φέρει ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ενώ το 17,5% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

Αν σου άρεσε κάνε