Στο ζενίθ ο αναβρασμός στην Κορεατική χερσόνησο: Άμυνα παίζουν οι αγορές
Αν και οι αγορές εκπέμπουν καθησυχαστικά μηνύματα, παρά τα τύμπανα πολέμου, κρατώντας το θετικό πρόσημο, με εξαίρεση τους δείκτες σε Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ και Σεούλ στις πρωινές ασιατικές συναλλαγές, εντούτοις η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο γεννάει γεωπολιτικές ανησυχίες, δεδομένου ότι ούτε η στάση του Κιμ ούτε η στάση του Τραμπ μπορούν να προβλεφθούν με απόλυτη ασφάλεια.
Χθες, εξάλλου, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, με την οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλωματικών συζητήσεων με την Βόρεια Κορέα, ερμηνεύτηκε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, εκτός του διαλόγου, ύστερα από τη νέα πρόκληση του Κιμ να εκτοξεύσει πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Στα διεθνή ταμπλό οι αναταράξεις κράτησαν μόλις ένα 24ωρο, με τις αγορές να παίζουν άμυνα, τάση, η οποία διατηρείται και στις συναλλαγές της Πέμπτης.
«Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τη Βόρεια Κορέα και τους πληρώνουν χρήματα εκβιαστικά, εδώ και 25 χρόνια. Τα λόγια δεν είναι η λύση», έγραψε χαρακτηριστικά ο πλανητάρχης στο twitter, δίνοντας αμφιλεγόμενα μηνύματα για την πορεία της «εμπόλεμης» κατάστασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Από την πλευρά τους δε τόσο ο 'Αμπε όσο και ο Τραμπ ζήτησαν να αυξηθεί «η πίεση» στη Βόρεια Κορέα, με τον Κιμ να απαντά μέσω... του πρακτορείο KCNA πως «η Ιαπωνία σήκωσε τα μανίκια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του αφεντικού της κατά της Βόρειας Κορέας».
«Η στρατιωτική σύνδεση» των δύο χωρών έχει αναχθεί «σε σοβαρή απειλή» για την κορεατική χερσόνησο και η Ιαπωνία «δεν γνωρίζει» ότι «επιταχύνει την αυτοκαταστροφή της», υποστήριξε το KCNA, αναφερόμενο συγκεκριμένα συγκεκριμένα στις αμερικανικές βάσεις στο νησί Χοκάιντο.
Γιατί ο Κιμ δεν φοβάται τον Τραμπ
«Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα τρελό μέρος, όπου ηγείται ένας επίσης τρελός άνδρας που απειλεί με παγκόσμια καταστροφή. Η άποψη αυτή, βέβαια, είναι σχεδόν εντελώς λανθασμένη», επισημαίνει το Politico, το οποίο εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα, τι να κάνει ο Τραμπ με την «πυρηνική» Βόρεια Κορέα.
Όπως αναφέρει το Politico, «ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι καθόλου τρελός, αντίθετα ήταν αρκετά μεθοδικός και αρκετά προσεκτικός στην προώθηση των πυρηνικών και πυραυλικών του προγραμμάτων, για να υποδείξει ότι αποθαρρύνεται από τις συντριπτικές στρατιωτικές ικανότητες της Αμερικής και δεν είναι πρόθυμος να πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση -τουλάχιστον όχι ακόμα».
Πρώτον, η Αμερική θέλει μια συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι είναι απαράδεκτο να διαθέτει η Κορέα πυρηνικά όπλα, αλλά πλέον φαίνεται να το αποδέχεται. Από το 1990, η Ουάσιγκτον, αλλά στην πραγματικότητα η Αμερική θέλει μια συμφωνία και το μόνο που πρέπει να κάνει η Β. Κορέα είναι να περιμένει μέχρι να επιτύχει μία συμφέρουσα για εκείνη συμφωνία. Η διαπραγματευτική την δύναμη ενισχύεται καθημερινά.
Δεύτερον, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η απομόνωση της Κορέας ενισχύεται, αλλά όλο και περισσότερα χρήματα συνεχίζουν να εισέρχονται στη χώρα. Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει άνθρακα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στην Αφρική και την Ασία και στέλνουν χρήματα στο σπίτι τους στην Κορέα, οι πωλήσεις όπλων στην Αφρική και αλλού εξασφαλίζουν πολλά χρήματα. Ναι, οι κυρώσεις μπορεί να πλήττουν τη χώρα σε κάποια σημεία, αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι μόλις πριν από μια δεκαετία.
Τρίτον, οι ΗΠΑ μιλούν για στρατιωτικές επιλογές, αλλά δεν πρόκειται να ξεκινήσουν έναν πόλεμο με την Κορέα. Αφού δεν επιτέθηκαν πριν αποκτήσει η χώρα πυρηνικά όπλα και πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να το κάνουν τώρα. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει να καταστρέψει τα πάντα. Και οι Νότιοι Κορεάτες είναι πλούσιοι. Δεν θα αφήσουν τις ΗΠΑ να επιτεθούν αν αυτό σημαίνει την καταστροφή τους.
Τέταρτον, η Αμερική χάνει έδαφος στην περιοχή. Μπορεί να μιλούν για άξονα συμφερόντων στην Ασία, αλλά στην πραγματικότητα η Κίνα γίνεται ισχυρότερη και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποια πλευρά βρίσκονται.
Πέμπτο και τελευταίο, εάν η Βόρεια Κορέα παραδώσει τα πυρηνικά όπλα, δεν θα έχει τίποτα πια. Η Αμερική διέκοψε τη συμφωνία με τον Καντάφι για την παράδοση του πυρηνικού του οπλοστασίου και η Λιβύη καταστράφηκε. Ο Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ σταμάτησε στην πραγματικότητα να αναπτύσσει όπλα και το καθεστώς του άλλαξε. Με τα πυρηνικά όπλα, η Βόρεια Κορέα ελέγχει το πεπρωμένο της.