Τραμπ - Πούτιν: Διαφωνίες στα γεωστρατηγικά, σύμπνοια για τις εκλογές του 2016
Με ένα μπαράζ επιθέσεων κατά του Ντόναλντ Τραμπ από το εσωτερικό των ΗΠΑ έγινε δεκτή η συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τη Δευτέρα.
Ενδεικτική είναι η στάση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ενός από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος του Τραμπ, που δήλωσε χθες ότι η συνάντηση του Ελσίνκι ήταν «χαμένη ευκαιρία από τον πρόεδρο Τραμπ».
Ο Γκρέιαμ υπογράμμισε τη σημασία που είχε το ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την ανάμιξή της στις εκλογές του 2016 και δεν έστειλε μια «ισχυρή προειδοποίηση» προς τη Μόσχα για τη στάση της σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες.
«Αυτή η απάντηση από τον πρόεδρο Τραμπ θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως ένδειξη αδυναμίας και θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ' όσα επιλύει», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση ενός ακόμα στελέχους των Ρεπουμπλικανών, του γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ.«Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.
Σχολιάζοντας την αναφορά για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Άρι Φλέιστσερ, υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ανέφερε πως «με βάση την εύκολη και αδαή αποδοχή των λεγομένων του Πούτιν από τον Τραμπ για το ότι η Ρωσία δεν ενεπλάκη στις εκλογές, μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών για το ότι ο Πούτιν έχει κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσει εις βάρους του Τραμπ».
Πάνω σε αυτό το θέμα, σημειώνεται πως όταν ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για εμπλοκή στις εκλογές του 2016, δεν απέρριψε αυτό σενάριο, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχω ακούσει αυτές τις φήμες». Αναφερόμενος στην ιδιωτική επίσκεψη που είχε κάνει το 2013 στη Μόσχα ο ιδιώτης, τότε Τραμπ και απαντώντας για το εάν η Ρωσία έχει υλικό από αυτή την επίσκεψη που θα μπορούσε να είναι βλαπτικό για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ρώσος ομόλόγος του αρκέστηκε στο να πει ότι «δεν ήξερα ότι είναι στη Μόσχα. Κανείς δε με είχε ενημερώσει για την επίσκεψη του. Σας παρακαλώ, σταματήστε να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα» ήταν η αποστροφή του Πούτιν προς ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου.
Σημειώνεται πως στελέχη των Δημοκρατικών και media φίλα προσκείμενα προς αυτό το κόμμα, χαρακτηρίζουν τη χθεσινή συνάντηση ως «η ντροπή του Ελσίνκι».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες ότι «τα σχόλια του Τραμπ ήταν απερίσκεπτα, επικίνδυνα και αδύναμα», δείχνοντας πως «ο Τραμπ θέτει τον εαυτό του πάνω από τα συμφέροντα της χώρας μας».
Ο ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Πέρα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν ήταν ενδιαφέρουσα και για το συζητήθηκε σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ ως προς τις ενεργειακές επιδιώξεις της Ρωσίας στην Ευρώπη και ειδικότερα για το αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει την Γερμανία καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το ότι είναι «αιχμάλωτος» της Ρωσίας εξαιτίας της ενεργειακής της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και της υποστήριξης του Βερολίνου στο σχέδιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream, ο οποίος περνά κάτω από τη Βαλτική και καταλήγει στη Γερμανία, αποφεύγοντας τη συνήθη πορεία διαμέσου της Ουκρανίας.
Ο νέος αγωγός, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, που θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με τον Nord Stream, θα περνάει πάντως από τις οικονομικές ζώνες και τα χωρικά ύδατα πέντε κρατών (Ρωσία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία). Θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο και σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019.
Στις δηλώσεις που έκαναν για το εν λόγω θέμα οι Τραμπ και Πούτιν, φάνηκε πως υπήρξε μια «χαλάρωση» της επιθετικής ρητορικής, με τους δύο ηγέτες να ισχυρίζονται πως οι κανόνες της ελεύθερης αγορές θα λύσουν τις όποιες διενέξεις υπάρχουν.
«Δεν είμαστε σίγουροι ότι για τη Γερμανία ο αγωγός (σ.σ. Nord Stream 2) είναι η καλύτερη επιλογή, εκεί θα ανταγωνιστούμε σκληρά, από τη δική μας πλευρά προτείνουμε τις δικές μας εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εκεί θα υπάρχει ανταγωνισμός» σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τραμπ.