Μήνυμα SOS από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις
Μήνυμα SOS στέλνει το ΔΝΤ για τις συνέπειες των εμπορικών εντάσεων όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με το Ταμείο, ο «εμπορικός πόλεμος» μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη. Η Ουάσινγκτον, μάλιστα, ζητεί να αποφευχθούν τα μέτρα προστατευτισμού και να βρεθεί μια συνεργατική λύση.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 3,9% το 2018 και 2019. Προειδοποιεί, πάντως, πως η οικονομική επέκταση δεν είναι πλέον τόσο ομαλή και πως οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις αυξάνονται.
Όπως επισημαίνει, ο ρυθμός επέκτασης της οικονομίας φαίνεται πως κορυφώθηκε σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες και η ανάπτυξη δεν είναι τόσο συγχρονισμένη. Στις ΗΠΑ, η βραχυπρόθεσμη δυναμική ενισχύεται και το αμερικανικό δολάριο έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 5% τις τελευταίες εβδομάδες.
Για την ευρωζώνη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αντανακλώντας τις αρνητικές «εκπλήξεις» στην οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του 2018.
Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης εμφανίζονται πιο άνισες, εν μέσω αυξανόμενων πετρελαϊκών τιμών, υψηλότερων αποδόσεων στις ΗΠΑ, κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και πιέσεων στα νομίσματα ορισμένων οικονομιών με πιο αδύναμα θεμελιώδη. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν υποβαθμιστεί για την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ινδία, ενώ αντιθέτως έχουν αναβαθμιστεί για ορισμένες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα ρίσκα έχουν γίνει πιο πτωτικά, ακόμα και βραχυπρόθεσμα. Οι προσφάτως ανακοινωθείσες και αναμενόμενες αυξήσεις δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίμετρα των εμπορικών εταίρων έχουν αυξήσει την πιθανότητα κλιμάκωσης και διατήρησης εμπορικών ενεργειών. Αυτές θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη και να πιέσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο λόγω των άμεσων επιπτώσεών τους στην κατανομή πόρων και στην παραγωγικότητα, όσο και μέσω της αύξησης της αβεβαιότητας και των επιπτώσεων στις επενδύσεις.
Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του το Ταμείο, οι συνθήκες στις χρηματαγορές παραμένουν διευκολυντικές για τις αναπτυγμένες οικονομίες –με πιεσμένα spreads, αυξημένες αποτιμήσεις σε ορισμένες αγορές και χαμηλή μεταβλητότητα- όμως αυτό θα μπορούσε να τάχιστα να αλλάξει. Έναυσμα μπορεί να αποτελέσουν οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και διαμάχες, οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Τα υψηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, όπου η ανεργία κινείται κάτω του 4% αλλά οι αγορές προεξοφλούν πολύ πιο «ρηχό» μονοπάτι αυξήσεων επιτοκίων από αυτό που προβλέπει η FOMC, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε μια ξαφνική επανεξέταση των θεμελιωδών και των ρίσκων από τους επενδυτές.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αποφυγή των μέτρων προστατευτισμού και η εξεύρεση μιας συνεργατικής λύσης που θα προωθεί την συνεχιζόμενη ανάπτυξη στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, παραμένουν ζωτικής σημασίας ώστε να διατηρηθεί η παγκόσμια επέκταση. Οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της δραστηριότητας, στην αύξηση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης και στην ενίσχυση της περιεκτικότητάς της. Όμως, καθώς αυξάνονται τα πτωτικά ρίσκα, πολλές χώρες χρειάζεται να ξαναχτίσουν δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για να δημιουργήσουν το περιθώριο πολιτικής για την επόμενη ύφεση και να ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητα σε ένα περιβάλλον ενδεχομένως υψηλότερης μεταβλητότητας στις αγορές.