Ο Τσίπρας προσπαθεί να εξαπατήσει τους δανειστές, τονίζει η FAZ
Στα «κάγκελα» είναι τα σημερινή δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφορικά με τα όσα σημειώθηκαν στο χθεσινό Eurogroup, με την απόφαση της Αθήνας για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και το θέμα των περικοπών των συντάξεων να οδηγούν στο «άκυρο» από τη Γερμανία για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι «απροσδόκητα δεν εγκρίθηκε ακόμη η τελευταία δόση από το πρόγραμμα βοήθειας […] που εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σολτς ήταν ο μόνος που μπλόκαρε καταρχήν την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης ύψους 15 δις ευρώ. Ο λόγος είναι ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε το συμπεφωνημένο μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή και γι' αυτό το λόγο ήταν δεμένα τα χέρια του Σολτς στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup Σεντένο είπε ότι πρόκειται απλώς για μια καθυστέρηση επειδή δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι ‘εθνικές διαδικασίες'. Αναμένει ότι η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Αυγούστου».
«H κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί να εξαπατήσει τους εταίρους»
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο λόγος της επανειλημμένης αλλαγής είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς σε αναστολή της συμπεφωνημένης αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά για μισό χρόνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ, η αναστολή αυτή συνεπάγεται απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ήδη στη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από την Bundestag.
Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό σκέλος. '28 εκατομμύρια είναι ένα πολύ μικρό ποσό'. Ήδη πριν γίνει γνωστή η καθυστέρηση αυτή ο βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα η αρμόδια επιτροπή της Bundestag, τονίζοντας ότι ο Σολτς δεν μπορεί ‘απλώς να συναινέσει' στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. ‘Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να εξαπατήσει την κοινότητα’, σχολίασε ο Σέφλερ», σύμφωνα με την FAZ.
Το δημοσίευμα της SZ
Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας: «Καθότι η Ελλάδα παραβίασε τους όρους του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ. Σε αντίθεση με ό,τι συμφώνησε με τους δανειστές, η κυβέρνηση στην Αθήνα ανέστειλε την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά. Σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω εξακολουθούν να ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι το γερμανικό μπλόκο στην εκταμίευση συνδέεται με το εν λόγω ζήτημα. Η Αθήνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τους συντελεστές και στα νησιά αυτά στο τέλος της χρονιάς. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται όμως να μην είχε ενημερώσει προηγουμένως τους Ευρωπαίους δανειστές για τις προθέσεις της».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών
Σε τελείως διαφορετικό κλίμα είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου για τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά και από την επίσημη πρόσκληση που έλαβε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Στην Αθήνα, δύο πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση της λύσης στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε την πολιτική απόφαση να αγνοήσει τα εθνικιστικά δόγματα και να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, ο πραγματικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς», γράφει η FAZ.
«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί δικό του δημιούργημα και θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής. Ο Νίκος Κοτζιάς, συνομιλώντας με την FAZ-Woche, δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού υπέρ αυτής είναι και τμήματα της αντιπολίτευσης. Δεν θα πρόκειται μεν τότε για πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, "αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει". Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: «Εφόσον οι γείτονες μας θα έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πει "Όχι". Θα μπορέσουν τότε να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς δεν θα μπορούμε πια να το εμποδίσουμε. Κι ούτε και θέλουμε να το εμποδίσουμε».
«Μερικοί χαρακτηρίζουν ειρωνεία της ιστορίας το ότι ειδικά ο Τσίπρας και το κυβερνών κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να δωρίσουν στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος», γράφει η FAZ. «Ο Κοτζιάς δεν θεωρεί χρήσιμες τέτοιες εκφράσεις», προσθέτει η εφημερίδα: «Δεν δωρίζουμε στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος, αλλά επιλύουμε ένα πρόβλημα, επειδή το θεωρούμε σωστό και καλό – καλό για την Ευρώπη, καλό για τα Βαλκάνια και καλό για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας», τονίζει ο Ν.Κοτζιάς.