Τι αναφέρει η επιστολή ένταξης του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ
Επίσημο αίτημα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά συμφωνία των Πρεσπών που έχουν υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, θα απευθύνει το ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από το σημερινό κείμενο συμπερασμάτων το οποίο υπέγραψαν από κοινού οι ηγέτες τηςΣυμμαχίας κατά τη σημερινή ετήσια Σύνοδο Κορυφής.
Στο κείμενο της απόφασης, αναφέρεται πως «στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 αποφασίσαμε πως το ΝΑΤΟ θα αποστείλει πρόταση στην ΠΓΔΜ ώστε να γίνει μέλος μόλις υπάρξει κοινά αποδεκτή συμφωνία (με την Ελλάδα) για την επίλυση του ονοματολογικού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, και αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει της ενταξιακές συζητήσεις στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας» αναφέρεται στο κείμενο του ΝΑΤΟ.
Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, που αντιδρά με μεγάλη σφοδρότητα, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών: «Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνία για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».
Σημειώνεται πως το κείμενο θα παραδώσει στον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Ζάεφ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
To πλήρες κείμενο της παραγράφου που αναφέρεται στην ΠΓΔΜ, έχει ως εξής:
«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.
Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια»