Στα «σχοινιά» η Μέι, μεταφέρει την ένταση στην ΕΕ για το Brexit
Σε μια προσπάθεια να «εξάγει» την πολιτική κρίση που περνά η βρετανική κυβέρνηση στο εξωτερικό και ειδικότερα στην «αρένα» των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, επιδόθηκε η Τερέζα Μέι κατά την ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Αναφερόμενη στις παραιτήσεις του υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, η συντηρητική ηγέτιδα των Τόρις αρκέστηκε να πει πως «τους ευχαριστώ για την προσφορά τους στην κυβέρνηση».
H ίδια η κ. Μέι οροειδοποίησε πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου «no deal», μίας εξόδου δηλαδή χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε.. «Αν η ΕΕ επιμείνει στην πορεία που ακολουθεί έως τώρα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος για μία άτακτη έξοδο χωρίς συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι οι έως τώρα προτάσεις των Βρυξελλών είναι απαράδεκτες.
Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι η νέα πρόταση του Λονδίνου θα εξεταστεί σοβαρά από τους Ευρωπαίους, ενώ πρόσθεσε πως οι θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης προς την ΕΕ θα δημοσιευτούν μέσω «λευκού εγγράφου» την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιουλίου.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την κ. Μέι να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Ο κ. Κόρμπιν σχολίασε δηκτικά πως «εάν η κ. Μέι δεν μπορεί να βρει λύση μεταξύ των μελών του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου της, πως μπορεί να βρει μια συμφωνία με την ΕΕ;».
Η διαδικασία για την αποπομπή από την πρωθυπουργία
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η κ. Μέι κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της ηγεσίας του κόμματός της.
Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, εξηγεί το Reuters, θα πρέπει το 15% των βουλευτών των Τόρις να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της λεγόμενης «επιτροπής 1922» του κόμματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειάζονται επιστολές από 48 βουλευτές. Μόλις γίνει αυτό, τότε ο πρόεδρος της επιτροπής ανακοινώνει ότι ξεκινά η διαδικασία και καλεί τους υποψήφιους να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους να τη διαδεχθούν.
Κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν επιστολές για πρόταση μομφής στον πρόεδρο της επιτροπής, ως διαμαρτυρία για τη στρατηγική της Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Αν ανακοινωθεί πρόταση μομφής, τότε όλοι οι βουλευτές των Τόρις θα μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της επικεφαλής του κόμματος. Αν η Μέι βγει νικήτρια από τη διαδικασία, παραμένει στη θέση της. Αν χάσει όμως, είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί και δεν έχει δικαίωμα να μετάσχει στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, που θα ακολουθήσουν.
Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Την τελευταία φορά που έγινε πρόταση μομφής εναντίον ηγέτη των Συντηρητικών, το 2003, ο πρόεδρος της «επιτροπής 1922» ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι είχε λάβει αρκετές επιστολές για να γίνει η διαδικασία και την επόμενη ημέρα διενεργήθηκε η ψηφοφορία.
Σε περίπτωση ήττας της Μέι, υποβάλλονται υποψηφιότητες και γίνονται ψηφοφορίες μεταξύ των βουλευτών των Τόρις μέχρι να απομείνουν δύο διεκδικητές. Στη συνέχεια, τα μέλη του κόμματος εκλέγουν τον νέο ηγέτη μεταξύ αυτών των δύο.
Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και ηγέτης των Τόρις, μετά το δημοψήφισμα του 2016, υπήρξαν πέντε υποψηφιότητες. Τελικά απέμειναν η Μέι και η Αντρα Λίντσομ, η οποία όμως αποσύρθηκε τελικά από την «κούρσα».