Ταϊλάνδη: Άρχισε η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης των εγκλωβισμένων παιδιών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης των 8 παιδιών και του προπονητή τους, που παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 2 εβδομάδες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στην Ταϊλάνδη.
Ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες "θα υπάρξουν καλά νέα" εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν και πρόσθεσε ότι "χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά".
Τα τέσσερα διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα "από σεβασμό για τις οικογένεις εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο", σύμφωνα με το Reuters.
Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν χθες στην επικίνδυνη αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους.
Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.
Ο Οσότανακορν αφού δήλωσε ότι η διάσωση της Κυριακής εξελίχθηκε ομαλά, εξήγησε ότι τα τέσσερα αγόρια που διασώθηκαν φορούσαν μάσκες που κάλυπταν ολόκληρο το πρόσωπο, γεγονός που εξάλειψε τις δυσκολίες που υπάρχουν με τη χρήση κανονικής μάσκας και αναπνευστήρα, συμπεριλαμβανομένου της πιθανότητα να βγει η μάσκα κατά λάθος.
Όπως είπε, οι δύτες έβγαλαν το πρώτο αγόρι έξω από τη σπηλιά στις 5:40 (τοπική ώρα) ενώ το δεύτερο αγόρι, ακολούθησε 10 λεπτά αργότερα. Δύο ακόμα παιδιά, βγήκαν στις 7:40 και στις 7:50.
Παγκόσμια στήριξη
Από τη στιγμή που τα σωστικά συνεργεία ανακάλυψαν σώους και αβλαβείς τους εγκλωβισμένους, ξεσηκώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς στην ίδια την Ταϊλάνδη, αλλά και στο εξωτερικό. Εκατοντάδες εργάτες αψηφούν τον καυτό ήλιο, ρίχνοντας χαλίκια για να αποστραγγίσουν τη λάσπη στην περιοχή. Το προσωπικό της βασιλικής κουζίνας της Ταϊλάνδης προσφέρει φαγητό σε όλους και πολλοί εθελοντές φέρνουν νερό και παγάκια. «Νιώθω αυτά τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στη σπηλιά σαν δικά μου παιδιά», λέει στο BBC ένας από αυτούς.
Ειδικοί παρακολουθούν το σύστημα απάντλησης υδάτων από το σπήλαιο. Η διαδικασία ρίχνει τη στάθμη του νερού 1,5 εκατοστό την ώρα και όλοι εύχονται οι μουσώνες να καθυστερήσουν.
Το έργο των Ταϊλανδών έσπευσαν να συνδράμουν ειδικοί από διάφορες χώρες. Το Βρετανικό Συμβούλιο Διάσωσης σε Σπήλαια βοηθάει τους πεζοναύτες. Ιάπωνες μηχανικοί συνεργάστηκαν με ντόπιους συναδέλφους τους για την εγκατάσταση του συστήματος άντλησης υδάτων από το σπήλαιο. Ο Γερμανός ειδικός στις καταδύσεις Τόρστεν Λέχλερ συμμετέχει επίσης στο δύσκολο έργο της διάσωσης, όπως και συνάδελφοί του από την Αυστραλία. Ακόμη και ειδικοί στην παρατήρηση πουλιών, που γνωρίζουν τα κατατόπια, επιστρατεύονται στην αναζήτηση φρεάτων, που θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να ανεβάσουν τα παιδιά με σχοινιά.