Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι για τις ευρωεκλογές του 2019
Καθώς πλησιάζει ολοένα και περισσότερο ο καιρός για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019, τα επιτελεία των ευρωομάδων προετοιμάζονται τόσο για τη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και για το συσχετισμό δυνάμεων που θα προκύψει για την επόμενη ηγεσία της Κομισιόν, όπως προβλέπει το Europe Elects.
Του Noah Wheatley
Το ΕΛΚ παραμένει πρώτο αλλά προβλέπεται να χάσει έδρες.
Στην τελευταία μέτρηση του Europe Elects, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) φαίνεται πως θα παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά το ότι η πρόβλεψη πως θα χάσουν 32 έδρες, το ΕΛΚ μπορεί να περιμένει τη νέα νίκη για την προεδρία της Κομισιόν, με 185 έδρες. Κάποιοι εντός του ΕΛΚ θα καθησυχαστούν με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε πρόσφατα στο κόμμα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.
Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να φέρει και ρωγμές εντός του ΕΛΚ, καθώς υπάρχουν φωνές που ζητούν την απομάκρυνση του Ορμπάν από το κόμμα. Ακόμα, ενδέχεται να υπάρξουν εντάσεις και για το ότι η επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων της ΕΕ ψήφισε υπέρ κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για παραβιάσεις του νόμου δικαίου και για περιορισμών των ατομικών δικαιωμάτων από την Ουγγαρία.
Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένονται δεύτεροι
Το τρέχον χρονικό διάστημα είναι προβληματικό για τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D). Παρά το ότι παραμένουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο με 141 έδρες, προβλέπεται πως θα χάσουν 48 από αυτές. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στην απώλεια των ευρωβουλευτών των Εργατικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στο ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα φαίνεται να αγκομαχούν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο φαίνεται στη Γερμανία, όπου του SPD είχε ένα φτωχό εκλογικό αποτέλεσμα.
Παρ' όλα αυτά, τα δεδομένα δεν είναι μόνο αρνητικά όπως φαίνεται και από την Ισπανία, όπου το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις, μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ τον Ιούνιο. Ακόμα, οι Σοσιαλδημοκράτες στη Δανία φαίνεται να πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Επομένως, εν όψει των ευρωεκλογών το S&D θα μπορούσε να κοιτάξει τα παραδείγματα σε Ισπανία και Δανία για να δει πως μπορεί να παραμείνει δημοφιλές σε αυτές τις εποχές.
Το ALDE συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις
Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) βιώνει μια ανάπτυξη στο ποσοστά δημοφιλίας στην Ευρώπη πρόσφατα και σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη από το Europe Elects, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο κέρδος 42 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, φτάνοντας τον αριθμό των 110 εδρών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση υποστήριξης των «Πολιτών» (Ciudadanos) στην Ισπανία ή στην ενίσχυση των ποσοστών των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία.
Ωστόσο, ακόμα και εάν όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς για το ALDE, παραμένει το ερώτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τους κόμματος του, LREM. Το εάν ο Μακρό΄ν θα επιλέξει να κατεβάσει δικιά του ευρωομάδα στις ευρωεκλογές ή το εάν θα αποφασίσει να κατέλθει με το ALDE, θα είναι καθοριστικής σημασίας για το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Πιθανή αύξηση για το ECR αλλά και ενδεχόμενο απωλειών
Για την Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), η τελευταία πρόβλεψη δείχνει πως ενδέχεται να σημειώσουν σημαντικές απώλειες και να φτάσουν να εκπροσωπούνται με 44 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, από 73 που έχουν σήμερα. Το ECR θα δει ένα μεγάλο αριθμό απωλειών στις έδρες του εξαιτίας της αποχώρησης των Βρετανών Συντηρητικών μετά από το Brexit.
Ωστόσο, φαίνεται πως η παραδοσιακά συντηρητική ομάδα προσπαθεί να μπαλώσει τις απώλειες. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως το ECR έφτασε σε συμφωνία για να ενταχθεί στην ευρωομάδα του το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών. Σε περίπτωση που το τελευταίο αποδώσει καλά στις σουηδικές εκλογές, αυτό θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στα ποσοστά του ECR. Πάντως, σημειώνεται ότι η συνεργασία με τους Σουηδούς Δημοκράτες έχει εντείνει τις ανησυχίες εντός του ECR για το ότι το κόμμα μετατοπίζεται σε μια περισσότερο ευρωσκεπτικιστική ομάδα.
Η Αριστερά τέταρτη δύναμη καθώς το EFDD συρρικνώνεται
Το Europe Elects προβλέπει πως η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) θα είναι αυτή που θα αναδειχθεί τέταρτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεπερνώντας την ακροδεξιά του ENF και τους ευρωσκεπτικικιστές του EFDD. H GUE/NGL φαίνεται πως συγκεντρώνουν ένα σύνολο 58 εδρών, πολύ μπροστά από το EFDD και οριακά μπροστά από το ENF, για τα οποία προβλέπονται 49 και 52 έδρες αντίστοιχα.
Το EFDD αναμένεται να δώσει μάχη για την επιβίωση του μέσα στο εκλογικό 2019, όχι εξαιτίας της απώλειας εδρών αλλά λόγω της απώλειας κομμάτων από την ευρωομάδα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι Σουηδοί Δημοκράτες αποχώρησαν από το EFDD για το ECR και φαίνεται πως δύσκολα τα ταίριαζε στο EFDD μια πιθανή συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο στην Ιταλία, καθώς το M5S έχει μετατοπιστεί ως ένα περισσότερο φιλοΕΕ κόμμα. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για το EFDD να μην συγκεντρώσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών από 7 χώρες της ΕΕ, που είναι το μίνιμουμ όριο για τη δημιουργία ξεχωριστής πολιτικής ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το ENF επιβιώνει
Το ακροδεξιό ENF της Μαρίν Λεπέν σκοπεύει σε έξτρα 15 έδρες, καθώς σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη θα αναδείξει 52 ευρωβουλευτές έναντι 37 που είχε αναδείξει το 2014. Αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση πως το ENF θα μπορέσει να εκλέξει βουλευτές από 7 διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Θα μπορούσε ακόμα και να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με το EFDD, εάν το τελευταίο όντως διαλυθεί.
Εναλλακτικά, τα περισσότερο δεξιά κόμμα του ECR θα μπορούσαν να κοιτάξουν και αυτά με τη σειρά του για συνεργασία με την ευρωομάδα της Λεπέν. Η ίδια η Γαλλία βλέπει με καλό μάτι την άνοδο που σημειώνει στην Ιταλία η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με το κόμμα του να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά από τότε που μπήκε στην κυβέρνηση.
Οι Πράσινοι θα παραμείνουν στην Ευρωβουλή
Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (G/EFA) θα παραμείνουν στην Ευρωβουλή, αλλά θα είναι η μικρότερη αριθμητικά δύναμη, καθώς αναμένεται να κερδίσουν μόλις 34 έδρες, από τις 51 που είχαν καταφέρει να πάρουν το 2014. Οι Πράσινοι της Γερμανίας αναμένεται να εκλέξουν και πάλι 11 ευρωβουλευτές, όπως στις εκλογές του 2014 ενώ η G/EFA βασίζονται στο ότι εκλέγουν ευρωβουλευτές από 13 χώρες της ΕΕ, πολύ πάνω από το όριο των 7 κρατών-μελών. Ωστόσο, φαίνεται πως ο βασικός στόχος για την ευρωομάδα στις εκλογές του 2019 θα είναι ο περιορισμός των απωλειών.