Με το «σωσίβιο» για Μέρκελ «ανά χείρας» ο Τσίπρας στη Σύνοδο
Έτοιμος για να ρίξει «σωσίβιο» στην Άγγελα Μέρκελ προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, έχοντας ο ίδιος προαναγγείλει σε συνέντευξή του στους FT την υπογραφή του σε μία ειδική συμφωνία με το Βερολίνο, η οποία κάθε άλλο παρά ωφέλιμη θα είναι για τη χώρα μας, που «βουλιάζει» από τις «στρατιές» προσφύγων.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής».
Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του «ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις "δευτερογενείς μετακινήσεις" των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία, αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές», λέει ο κ. Τσίπρας στους FT και προσθέτει: «Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής αλλά και για τη Γερμανία».
Χαμηλά ο πήχης
Οι συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ πραγματοποιούνται μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με την Ιταλία να σηκώνει «βέτο» και τη Μέρκελ να στέκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Οι προσδοκίες για την επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης είναι περιορισμένες τόσο σε ό,τι αφορά το μέτωπο του μεταναστευτικού όσο και σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, που σχεδιάζονται στην Ευρωζώνη.
Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, στάθηκε στο μεταναστευτικό και είπε ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία κέντρων αποβίβασης εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων- κάτι που πάντως έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
«Από το 2015 πετύχαμε να ανακόψουμε τις μεταναστευτικές ροές κατά 95% μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
«Καλώ λοιπόν όλους τους ηγέτες να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».
«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους» διεμήνυσε ο Τουσκ.
Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε μιλώντας προς δημοσιογράφους ότι «ανυπομονώ για τη Σύνοδο», που θα έχει πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ για τους δασμούς του Ντόναλτ Τραμπ. «Πρέπει να αποτρέψουμε την περαιτέρω ένταση στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, η Γερμανίδα ηγέτιδα υπογράμμισε πως «έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα ως προς αυτό το θέμα», λέγοντας ακόμα ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης όπως και «δευτερογενή» μετανάστευση, δηλαδή τη μετακίνηση των αιτούντων ασύλου σε δεύτερη χώρα της ΕΕ.
Με τη σειρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Σύνοδος θα κινηθεί γύρω από την προστασία της «κυρίαρχης Ευρώπης».
Για το μεταναστευτικό, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Ευρώπη έχει να επιλέξει ανάμεσα σε «εθνική λύση» ή «ευρωπαϊκή λύση» που θα βασίζεται πάνω στη συνεργασία, όπως είπε.
«Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
Σημειώνεται πως ο κ. Μακρόν έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των τεσσάρων κρατών που συναποτελούν την ομάδα του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία).
Το «βέτο» Κόντε
Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε πως «υπάρχει πιθανότητα» να θέσει βέτο στην απόφαση της Συνόδου εάν δεν είναι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις για το μεταναστευτικό.
«Είναι μια πιθανότητα και δν επιθυμώ να τη σκέφτομαι αλλά εάν φτάσουμε μέχρι εκεί θα σημαίνει πως δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για το ζήτημα».
Ο πρωθυπουργός της λαϊκιστικής κυβέρνησης στη Ρώμη ανέφερε ακόμα ότι «στο παρελθόν είχαμε πολλές διακηρύξεις για αλληλεγγύη, αλλά η Ιταλία χρειάζεται στέρεα γεγονότα. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όλες τις συνέπειες» προειδοποίησε ο Κόντε.
Η Μέι για το Brexit
Η Βρετανίδα πρωθυπουγρός, Τερέζα Μέι, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, σημείωσε πως «έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», χωρίς να κάνει κάποια αναφορά για το «καυτό» θέμα στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit.
Η συντηρητική πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για μια «ισχυρή μελλοντική συνεργασία», προσθέτοντας ότι «και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που ισχύουν μέχρι σήμερα, κάτι που σίγουρα το καλωσορίζουμε».
Το μήνυμα του Κουρτς
Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς μίλησε στην κρατική ραδιοφωνία της Αυστρίας και είπε ότι για να δημιουργηθούν πλατφόρμες υποδοχής μεταναστών εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, θα τεθούν οι βάσεις, για πρώτη φορά, ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Αυτό, κατά την άποψή του, «αλλάζει τα πάντα», καθώς δεν θα είναι πλέον ελκυστικό για τους ανθρώπους να παίρνουν παράνομα τον δρόμο για την Ευρώπη ενώ αφαιρεί τη βάση για τις επιχειρήσεις των διακινητών και μπορεί να οδηγήσει σε έναν τερματισμό των πνιγμών στη θάλασσα, καθώς οι άνθρωποι δεν θα ξεκινούν καν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, ενώ θα τερματίσει και την υπερβολική επιβάρυνση της Κεντρικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Κουρτς, «στόχος μας είναι μία ευρωπαϊκή λύση», που ο ίδιος ευελπιστεί πως θα επιτευχθεί, ενώ «η ευρωπαϊκή λύση μπορεί μόνον να σημαίνει μία ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων, μία ενίσχυση της Frontex, πλατφόρμες υποδοχής, κέντρα, ασφαλείς ζώνες προστασίας, ή όπως κανείς θέλει να τα κατονομάσει, εκτός όμως της Ευρώπης».
Όπως επισήμανε ο ίδιος, «η Αυστρία, φυσικά και είναι κατά της προώθησης μεταναστών εντός της ΕΕ».
Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουλίου η Αυστρία αναλαμβάνει την κυλιόμενη 6μηνη προεδρία της Ένωσης μέχρι το τέλος του 2018.