Η Μέρκελ στις Βρυξέλλες, με την προσοχή στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό
Με δεδομένη τη μη επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι προβολείς του ενδιαφέροντος στρέφονται στην Άγκελα Μέρκελ και στο εσωτερικό της Γερμανίας για το κατά πόσο η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.
Ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε την Τρίτη πως «αν δεν προκύψουν απτά αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ξεκινήσω τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα. Και τότε η κατάσταση περιπλέκεται».
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται καθώς το βράδΥ της Τρίτης έγινε συνάντηση της Μέρκελ και του Ζεεχόφερ με τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες.
Η καγκελάριος Μέρκελ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, χρειάζεται να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα στη Σύνοδο της ΕΕ, προκειμένου να κάμψει τις διαφωνίες του CSU. Σε περίπτωση που αποτύχει να βρει μια λύση ώστε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στη Γερμανία να περιοριστούν, ο Ζεεχόφερ έχει τονίσει πως θα αψηφήσει την Μέρκελ και θα προχωρήσει με την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλων στα σύνορα της χώρας.
Αυτό θα μπορούσε να φέρει το τέλος της συνεργασίας της Χριστιανικής Ένωσης για πρώτη φορά εδώ τα τελευταία 70 χρόνια.
Σημειώνεται πως το CSU προσπαθεί να ανακάμψει τη διαρροή ψηφοφόρων του προς τον ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), τα ποσοστά του οποίου αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η ηγεσία του CSU περιμένει να ολοκληρωθεί η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ ώστε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ την Τρίτη, «την προσεχή Κυριακή θα συνεδριάσει η ηγεσία του κόμματος για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της Συνόδου και για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας».
Ίσως η «γέφυρα» που αναζητούν τα δύο κόμματα να είναι δύο μόνο λέξεις στο κείμενο της απόφασης του CSU με την οποία τέθηκε η διορία στην καγκελάριο Μέρκελ. Στο κείμενο γίνεται λόγος για «ενδεδειγμένη και αποδοτική» λύση στο προσφυγικό. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που τα δύο συντηρητικά κόμματα καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις αντιπαραθέσεις τους με διατυπώσεις «παραθυράκια». Το είδαμε άλλωστε τόσο στην κόντρα για την επιβολή διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους, όσο και στη διένεξη για πλαφόν στον αριθμό προσφύγων που δέχεται ετησίως η Γερμανία. Ίσως εν τέλει να αποφευχθεί μια διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ακόμα και αν η καγκελάριος έχει να επιδείξει «μόνο» διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες στο προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Εάν αποτύχει ο συμβιβασμός;
Σε περίπτωση που όντως το CSU αποχωρήσει από την κυβέρνηση, το CDU και το SPD διαθέτουν 353 έδρες σε σύνολο 709 στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Μπουντεστάγκ). Για την πλειοψηφία υπολείπονται μόλις δύο έδρες, οι οποίες θα μπορούσαν να προέλθουν είτε από τους Φιλελεύθερους (FDP) είτε από τους Πράσινους (Grune). Ήδη πάντως οι Πράσινοι έχουν καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που η καγκελάριος ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή με αφορμή την αντιπαράθεση με το αδερφό συντηρητικό κόμμα, θα καταψηφίσουν την Άγκελα Μέρκελ. Ένα άλλο σενάριο θα ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, το οποίο ωστόσο είχε απορρίψει στο παρελθόν η ίδια η Μέρκελ. Πιθανότερη θεωρείται επομένως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.