Η Ιταλία «στυλώνει» τα πόδια για το μεταναστευτικό στην ΕΕ
Η σκληρή γραμμή της Ιταλίας για το μεταναστευτικό, όπως την παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε, ήταν αυτή που ξεχώρισε από τη χθεσινή συνάντηση ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία προτείνει ένα νέο σχέδιο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που θα αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό και το οποίο εμπεριέχει δέκα σημεία.
Σύμφωνα με τον κ. Κόντε, «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος».
Με την πρότασή της η Ρώμη ζητεί «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.
Παράλληλα, ζητεί τη δημιουργία κέντρων στη Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου θα εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα, η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ' αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου» ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.
Η ιταλική πρόταση, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, ξεπερνά οριστικά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος αντιμετώπιζε το θέμα με την λογική κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Είναι κάτι το οποίο ζητά η κοινή γνώμη της χώρας μου» ανέφερε ο κ. Κόντε.
Ναι μεν εκνευρισμός από τον Μακρόν, αλλά...
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως «η Γαλλία δεν παίρνει μαθήματα από κανένα», αντιδρώντας στις υποδείξεις που έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ιταλία προς το Παρίσι ώστε η Γαλλία να λάβει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από τη γειτονική της χώρα. «Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστος στο σημείο αυτό» σημείωσε ο Μακρόν.
Ωστόσο, ως προς την «ταμπακιέρα» της ιταλικής πρότασης για ενίσχυση των μέτρων στις χώρες προέλευσης και για την ουσιαστική μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήταν αρνητικός. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μακρόν, «πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα», αλλά και «ανθρωπιά».
Χωρίς φως στην άκρη της... Συνόδου, από την Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, περί μη επίτευξης κάποιας λύσης για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, «γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τί είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός "modus vivendi" και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες» σημείωσε η κ. Μέρκελ.