Για 9 ή 16 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για τη συμφωνία λένε από τα Σκόπια
Για τις 9 ή για τις 16 Σεπτεμβρίου φαίνεται πως θα «κλειδώσει» η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τις συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν την περασμένη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας των Σκοπίων, Nezavisen Vesnik, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αναμένεται περί τα μέσα Ιουλίου να προκηρύξει επίσημα το δημοψήφισμα για τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι διατυπωμένο με τρόπο που θα συνδέει τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ – π.χ. «Συμφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ;» – και εκτιμούν ότι η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου θα είναι τέτοια, που θα ενισχύει τη θετική στάση των πολιτών έναντι της συμφωνίας, ως ενός εγγράφου που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε πολιτικούς κύκλους στα Σκόπια ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μνημονεύεται η 9ηΣεπτεμβρίου, δηλαδή η επομένη του εορτασμού της 27ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας (8 Σεπτεμβρίου), καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά Κυριακή. Αν εκτιμηθεί ότι δεν είναι ρεαλιστική η σύνδεση του δημοψηφίσματος με την επέτειο της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ, προσθέτει η εφημερίδα, τότε ως εναλλακτική ημερομηνία αναφέρεται η επόμενη Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου.
«Αν και ο πρωθυπουργός ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, οι πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θεωρούνται ως πιθανότερη εκδοχή για τη διεξαγωγή του, προκειμένου να υπάρχει περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση των αλλαγών στο σύνταγμα που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Προσθέτει ότι σε αυτό το πλαίσιο τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν τις εκστρατείες τους για το δημοψήφισμα. Σε γενικές γραμμές, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να υπογραμμίσουν τη σημασία της συμφωνίας για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ της Μακεδονίας, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ταχθεί κατά της συμφωνίας.
Ακόμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δηλώσεις του προέδρου του VMRO-DPMNE, Χριστιγιάν Μικλότσκι, για συμμετοχή του κόμματος στο δημοψήφισμα δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη του ορίου συμμετοχής (σ.σ. 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους) που είναι απαραίτητο προκειμένου το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, κομματικές πηγές εκφράζουν φόβους για «σιωπηρό μποϋκοτάζ από την αντιπολίτευση» και προσθέτουν ότι γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν σκέψεις να χαρακτηριστεί το δημοψήφισμα ως συμβουλευτικό, αλλά με δεσμευτικό αποτέλεσμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί το όριο συμμετοχής του 50%, το δημοψήφισμα θα θεωρηθεί ως έκφραση της λαϊκής βούλησης και θα καθορίσει αν η πΓΔΜς θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα που προβλέπει η συμφωνία, δηλαδή στην τροποποίηση του συντάγματος, ή αν η συμφωνία θα καταστεί άκυρη.